Kamilla Oresvärd: Skamsnaran

Vargön-sarja jatkuu tarinalla, jossa Mona Schiller ja apurinsa Hedda Magnusson saavat toimeksiannon tutkia teini-ikäisen Sophien katoamista. Vanhemmat Susanne ja Rasmus eivät halua tehdä tyttärestään katoamisilmoitusta, sillä tytöllä on ollut tapana karkailla aiemminkin. Monan ja Heddan tehtävänä on selvittää, missä Sophie majailee ja mitä hänen elämäänsä kuuluu, sillä tämä on muuttunut kiltistä ja kunnollisesta tytöstä sulkeutuneeksi ja hankalaksi teiniksi.

Samoihin aikoihin Trollhättanissa tehdään karmaiseva löytö, kun kirkon vahtimestari eräänä aamuna tapaa tytön kuolleena puusta roikkumassa. Uhri tunnistetaan 15-vuotiaaksi Laleh Djalaliksi. Tapaus vaikuttaa ensin itsemurhalta, mutta tarkemmat tutkimukset osoittavat tytön olleen kuollut jo ennen puuhun joutumistaan. Juttua on tutkimassa Monan poika Anton Asplund yhdessä Bodil Thulinin ja muiden kollegoidensa kanssa.

Antonin elämä on sekaisin sarjan edellisessä osassa tapahtuneiden käänteiden seurauksena. Suhde Gabbin kanssa on vaikeuksissa, eikä työpaikallakaan suju enää entiseen malliin. Työkaverit yrittävät puuttua tilanteeseen, mutta Anton ei apua kaipaa. Hän ottaa myös etäisyyttä äitiinsä, jota hän syyttää Gabbille tapahtuneista kauheuksista.

Lalehin murhan tutkinnan edetessä alkaa paljastua seikkoja, jotka aiheuttavat hänen vanhemmissaan Kabirissa ja Prishassa voimakkaita tunteita. He eivät voi hyväksyä, että tytärtä epäillään sekaantumisesta seksibisnekseen. Isä Kabir on ehdottoman varma, että kyseessä on viharikos muslimeja kohtaan.

Myös Mona edistyy Sophien elämän kartoittamisessa ja löytää yhteyksiä Lalehiin. Hän ottaa yhteyttä nuorten tyttöjen prostituutiota tutkivaan Eva Rönnbergiin, joka miehensä Fredrikin kanssa hoivaa tilallaan seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi joutuneita tyttöjä. Tilalta löytyy myös lisää johtolankoja Lalehin jutun selvittämiseen.

Skamsnaran on vahvasti nykyajassa kiinni oleva dekkari, jonka epämukavan julma aihepiiri on uskottavasti kuvattu. Vargön-sarja kannattaa lukea järjestyksessä, sillä edellisten osien tapahtumat ja ihmiset liittyvät tiiviisti uusiin juonenkäänteisiin, eikä tarinasta saa kaikkea irti, jollei tunne hahmojen taustoja.

[Malmö: Bokfabriken, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *