Karin Alvtegen & Karin Thunberg: Osynlingt sjuk. Medan livet passerar

Karin Alvtegen on kirjoittanut useita hienoja dekkareita, joita on myös suomennettu. Tätä kirjaa hän ei kuitenkaan ole itse kirjoittanut, vaan apuna on ollut toimittaja Karin Thunberg.

Alvtegenin menestyksekäs kirjailijanura katkesi, kun hän sairastui salaperäiseen tautiin, joka vei voimat ja vähitellen myös toimintakyvyn. Hän tuskaili tilanteensa kanssa vuosia, ennen kuin oikea diagnoosi löytyi: krooninen väsymysoireyhtymä CFS. Tässä kirjassa sairaudesta käytetään nimitystä ME/CFS, jossa ME on yhtä kuin myalgic encephalomyelitis, muun muassa lihaskipuja aiheuttava aivo-selkäydintulehdus.

Osynlingt sjuk on kuvaus kirjan syntyprosessista. Karin Thunberg vietti pitkiä aikoja Karin Alvtegenin luona ja teki muistiinpanoja tämän kertomusten mukaan. Alvtegen kertoo yksityiskohtaisesti sairauden vaiheista ja siitä epätoivosta, johon hän joutui, kun lääkärit eivät löytäneet vaivojen oikeaa syytä. Alvtegenille määrättiin lepoa, liikuntaa ja terapiaa, mutta mikään näistä ei auttanut tilanteeseen; päin vastoin, hänen olonsa muuttui koko ajan huonommaksi.

Kirja poikkeaa rakenteeltaan tavanomaisesta elämänkerta- tai sairauskertomuskirjasta, sillä siinä on pääosassa Karin Alvtegenin tämän hetkinen elämä ja ajatukset. Myös Karin Thunberg on näkyvästi mukana tarinassa, eikä ole vain kirjoittajana taustalla. Naisten välille kehittyy läheinen ystävyys ja luottamus, joka tulee kirjassa luontevasti esiin. Thunberg tapaa myös Alvtegenin perhettä, ystäviä ja lääkäreitä, joiden haastattelut antavat tarinalle taustaa ja uusia näkökulmia.

Osynligt sjuk on onnistunut kirja vaikeasta sairaudesta, joka on muuttanut Karin Alvtegenin elämän kokonaan. Hän on joutunut luopumaan paljosta, mutta on saanut jotain myös tilalle. Alvtegen ei ole tippaakaa katkera tai masentunut, vaan elää elämäänsä eteenpäin niillä edellytyksillä, jotka hänelle on annettu.

Kirjan lopussa on kattava tietopaketti tästä vähän tunnetusta, alidiagnosoidusta ja väärin ymmärretystä sairaudesta.

[Stockholm: Brombergs, 2019]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *