Karin Aspenström: Nattspår

Kirjailija Kaj Lomme julkaisee blogipostauksen, joka suututtaa äärioikeistolaiset isänmaanystävät. Lomme joutuu ikävän nettitrollauksen, uhkailujen ja ahdistelun kohteeksi. Tilanteen rauhoittaakseen tekee hän äkkinäisen ratkaisun ja hankkii kaukaa Värmlannin maaseudulta talonröttelön. Hän toivoo saavansa siellä työrauhan, sillä kustantaja odottelee jo kuumeisesti uutta kirjaa, joka ei kuitenkaan tunnu etenevän.

Kaj päättää jäädä talveksi huonokuntoiseen taloon asumaan ja työskentelemään. Pian uusi kortteeri osoittautuu kuitenkin jonkin sortin kummitustaloksi, Kaj tuntee oudon läsnäolon ja kuulee ääniä. Ullakolta hän löytää nipun vanhoja rakkauskirjeitä, joiden kirjottajat Kerstin ja Ingmar herättävät kirjailijan kiinnostuksen.

Kylillä Kaj tutustuu vähitellen paikalliseen väestöön ja kiinnostuu paikkakunnan merkkihenkilöstä Jan Hellanderista, joka kuoli vuosikymmeniä aiemmin. Hän tapaa Janin tyttären, joka kertoo isästään, sotasankarista, joka Norjassa taisteli natseja vastaan ja pelasti ihmishenkiä. Tarinan innoittamana Jan päättää jättää edellisen kirjaprojektin tauolle ja alkaa hahmotella kirjaa Jan Hellanderista.

Kaj tekee taustatyötä ja tutustuu kylän historiaan. Vähitellen tulee esiin asioita, jotka näyttävät Jan Hellanderin sankaruuden uudessa valossa. Hellanderin toimiin kietoutuu myös Kerstinin ja Ingmarin kohtalo. Lopulta Kaj joutuu hengenvaaraan, sillä kaikki paikalliset eivät katso hyvällä, kun menneisyyden salaisuudet alkavat paljastua.

[Stockholm: Lind & Co, 2019]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *