Karin Collins: Flickan på udden
Karin Collinsin esikoisromaanissa eletään kesää 1979. Kuusivuotias Louise (Lo) on käymässä Hangossa äitinsä Carolan kanssa. Vierailu saa yllättävän käänteen, sillä Carolan ”hoitaessa asioita” Julinin elintarvikekaupassa lihamestari Lassen kanssa tuntematon Märta-täti ottaa tytön mukaansa.
Hämmentynyt Lo huomaa asuvansa Märtan kanssa vieraassa kaupungissa ilman äitiään, eikä saa selitystä tilanteelle. Lapsen joustavuudella hän kuitenkin sopeutuu tilanteeseen, mutta uskoo vakaasti äitinsä palaavan. Myöskään lukija ei heti saa selville, mikä erikoisen järjestelyn takana piilee.
Tarinaa avataan vähitellen menneisyyden kautta. Märtan mies Evert on merillä 1950-luvulla ja käy kirjeenvaihtoa vaimonsa kanssa. Myös Carolan taustaa kerrotaan kirjeiden kautta, hän kirjoittelee 1970-luvun alkupuolella rakkauskirjeitä miehelle, mutta tarina ei pääty onnellisesti. Myös Märta joutuu petetyksi, sillä Evert palaa meriltä pieni Mary-tyttö mukanaan.
Carola on hukassa rakkaudennälkänsä ja toiveidensa kanssa, Märta on elämässään kokenut karvaita pettymyksiä, eikä osaa päästää menneisyydestä irti. Lo puolestaan yrittää pärjätä, vaikka on ymmällään ja peloissaan.
Collins kuvaa hienosti pienen tytön maailmaa, ajatuksia ja elämänuskoa. Myös vuoden 1979 hankolainen pikkukaupunkielämä tuntuu autenttiselta ja uskottavalta, sisäänpäin lämpiävä kantaväestö pitää etäisyyttä kesävieraisiin ja muihin muukalaisiin. Ahdistavan sosiaalisen kontrollin alla kaupungin asukkaat piilottelevat todellista elämäänsä, kunnes pinta rikkoutuu ja seuraukset ovat peruuttamattomat.
[Helsingfors: Schildts & Söderströms, 2019]