Karin Collins: Nära till natten

11-vuotiaat Sara ja Jenny seikkailevat syksyisessä Hangossa vuonna 1987. He ratsastavat mielikuvitushevosillaan metsässä ja rannoilla ja elävät normaalia tyttöjen elämää. Tytöt viihtyvät metsässä, jossa he tuntevat olonsa turvalliseksi.

Manchesterista hetken mielijohteesta Hankoon lähteneen Beckyn pelko kohdistuu samaiseen metsään ja sen petoihin. Beckyn elämä on kutistunut pohjoisrannalla sijaitevaan yksinäiseen taloon, johon hän muutti Englannissa kohtaamansa mukavan Danielin vuoksi.

Suomessa Danielin käytös kuitenkin muuttuu, eikä hän tunnu enää juuri piittaavan Beckystä. Becky on Danielin armoilla, sillä hänellä ei ole rahaa kotimatkaa varten, eikä hän tunne kaupungissa ketään. Ensimmäisen kontaktin paikallisiin Becky saa, kun hän kohtaa Saran ja Jennyn.

Bjarne hoitaa kotona dementonoitunutta vaimoaan kyseenalaisin keinoin. Hän käyttää unilääkkeitä saadakseen vaimonsa Eivorin nukkumaan päivisin, jotta hän itse pääsee vapaasti liikkumaan.

Pikkukaupungin unelias tunnelma järkkyy, kun eräänä marraskuun iltana Jenny ja Sara eivät paalaakaa leikeistään koteihinsa.

Kuten aiemmissa kirjoissaankin, nostaa Karin Collins lapset tapahtumien päähenkilöiksi. Heidän kauttaan tarina näyttää, millaista lapsen kokema todellisuus on ja miten he lopulta aina ovat aikuisten tekojen ja vallan armoilla. Collins kirjoittaa vähäeleisen tyylikkäästi ja tarkasti maailmasta, jonka jokainen 80-luvun lapsi tunnistaa.

[Helsingfors: Schildts & Söderströms, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *