Karin Collins: Snart har sommarn blommat ut

Hangossa eletään alkukesää 1939. 17-vuotiaalla Ainolla on syksyllä alkamassa viimeinen lukiovuosi ja tulevaisuus on edessä täynnä mahdollisuuksia. Hän haaveilee paremmasta elämästä, pääsyä pois köyhistä oloista, jotka ovat hänen todellisuuttaan sairaan isän kanssa.

Ainolla on mieluinen kesätyö Lindroosin kaupassa, ja tulevaisuus näyttää valoisammalta. Aino tapaa keksitehtaassa työskentelevän Berndtin, joka vapaa-aikanaan kävelee ympäri Hankoa ja suree kuollutta vaimoaan. Berndtillä on 3-vuotias poika Nisse, joka on hänen vanhempiensa Hjalmarin ja Saran silmäterä.

Pensionaatti Bellevuessa emännöitsijä Disa Wallén valmistautuu uuteen kauteen muun henkilökunnan kanssa. Kesävieraita on odotettavissa Helsingistä ja aina Ruotsista asti.

Kesän kuluessa Berndt ja Sara kävelevät, keskustelevat ja rakastuvat. Hangon kesäisen keveä ilmapiiri alkaa kuitenkin muuttua, kun uutisia uhkaavasta sodasta alkaa kiiriä. Hankolaiset eivät kuitenkaan ole kovin huolissaan, eivätkä usko, että Neuvostoliittoa kiinnostaisi pieni merenrantakaupunki.

Uhka osoittautuu kuitenkin todelliseksi, kun Suomi syksyllä 1939 joutuu sotaan. Pian sota koskettaa myös hankolaisia, kaupunkia pommitetaan ankarasti, ja kykenevät miehet kutsutaan rintamalle. Sinne joutuu myös Berndt, jota Aino jää peloissaan kaipaamaan. Sara ja Nisse lähtevät pois kaupungista Neuvostoliiton hyökkäyksiä pakoon, mutta Hjalmar, Aino ja Disa jäävät kotikaupunkiaan puolustamaan.

Snart har sommarn blommat ut kuvaa yhden aikakauden ja elämäntavan loppua eri päähenkilöiden kautta. Sodan kauhut ja pelot tulevat käsinkosketeltavan aidoiksi hankolaisissa pommisuojissa. Kaupungin taloja yritetään varjella kovana pakkastalvena, mutta pommitukset ja niitä seuraavat tulipalot tekevät tuhojaan. Osa sotaan lähetetyistä miehistä ei enää palaa, mutta kaiken hävityksen ja kuoleman keskellä hankolaiset jaksavat kamppailla elämänsä ja kotiseutunsa puolesta.

Kun talvisota viimein loppuu maaliskuussa 1940, on edessä uusi menetys: Suomi joutuu luovuttamaan Hangon ja kaupunki evakuoidaan nopeasti. Ihmisten helpotus sodan loppumisesta vaihtuu epätoivoon, sillä monilla ei ole paikkaa minne mennä. Kirjan ajankuva on tarkkaa ja henkilöhahmot kiinnostavan todellisen tuntuisia. Tarina vie mukaan heidän elämäänsä ja sodan todellisuuteen. Tämä kirja ilmestyy suomennettuna toukokuussa 2023: Säilyt sydämessäni (suom. Sirkka-Liisa Sjöblom).

[Helsingfors: Schildts & Söderströms, 2022]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *