Karin Collins: Under isen

Karin Collinsin toisen romaanin tapahtumapaikkana on jälleen hänelle tuttu Hanko. Tällä kertaa eletään eksoottista 1980-lukua, ja yhtenä päähenkilönä on 11-vuotias Peter. Hän on huomaamaton ja kiltti poika, joka ihailee Mustanaamioita ja yrittää parhaansa mukaan pärjätä koulumaailmassa ja vanhempiensa odotusten paineessa. Hänen paras ystävänsä on undulaatti Guran. Toisena ystävänä on toimelias ja fiksu luokkakaveri Hanna.

Hannan äiti Gunilla on kotirouva, joka haaveilee opiskelusta ja työelämästä. Aviomies Rune on opettaja, joka ei ymmärrä vaimonsa tyytymättömyyttä. Gunilla hoitaa kotiaskareita ja samalla tarkkailee naapurin perheetöntä Ingalilliä, jonka elämäntapaa hän paheksuu, mutta myös kadehtii.

Eräänä kylmän tammikuun iltana Peter kohtaa ulkona värjöttelevän Sofien, jonka väkivaltainen miesystävä Steffe on heittänyt pihalle. Peter auttaa tyttöä, eikä saa tätä enää mielestään. Hän yrittää suojella Sofieta ja kostaa Steffelle, mutta tilanne muuttuu vain pahemmaksi.

Sofien ja Steffen naapurissa asuu pahasti alkoholisoitunut Åke, joka tahtomattaan joutuu mukaan pariskunnan riitoihin. Viimein tilanne kärjistyy ja Sofiesta paljastuu puolia, jotka johtavat Åken todelliseen kiipeliin. Myös Peter on pian tilanteessa, jonka hoitamiseen lapsella ei ole taitoja tai ymmärrystä.

Karin Collins näytti jo ensimmäisessä kirjassaan, kuinka hienosti hän osaa kuvata lapsen ajatusmaailmaa. Under isen jatkaa samalla vakuuttavalla tyylillä ja tarjoaa myös uskottavaa ja tarkkanäköistä ajankuvaa.

[Helsingfors: Schildts & Söderströms, 2020]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *