Karin Wahlberg: Cancerland – tur och retur

cancerland

Tämä kirja kertoo vähän sairastamisesta ja paljon muusta elämästä. Karin Wahlberg on taustaltaan opettaja, joka yli kolmekymppisenä kouluttautui lääkäriksi ja ryhtyi myöhemmin vielä kirjailijaksi.

Vähän ennen eläkeikää Wahlberg sairastui peräsuolen syöpään. Lääkärikontaktiensa ansiosta hän pääsi nopeasti tähystykseen ja leikkaukseen. Terveyskeskuksen kautta hän olisi joutunut jonottamaan tutkimuksia ja diagnoosia jopa kolme kuukautta. Wahlbergin tauti ei ollut ehtinyt levitä ja se hoidettiin leikkauksella. Leikkauksen jälkeen hän vietti sairaalassa alle viikon ja palasi sairausloman jälkeen takaisin töihin.

Karin Wahlbergin tapaus osoittaa, että syöpä ei aina tarkoita rankkoja hoitoja, kovia kipuja tai kärsimystä, vaan osa syövistä on hoidettavissa ja potilas paranee täysin. Vaikka Wahlberg selvisi fyysisesti melko vähällä, yllättivät sairauden henkiset vaikutukset, jotka tulivat esiin vasta viiveellä. Näihin ongelmiin löytyi apu terapiasta.

Sairastuminen ja siitä selviäminen on tässä kirjassa pääaihe, mutta Wahlberg kertoo myös paljon muuta itsestään ja elämästään. Wahlberg haluaa myös herättää keskustelua suoliston syövistä, jotka yleisyydestään huolimatta ovat jääneet ihmisille melko tuntemattomiksi verrattuna esimerkiksi rintasyöpään.

Karin Wahlberg on kirjoittanut useita dekkareita sekä 50-luvun sairaalamaailmaan sijoittuvia romaaneja, jotka on saatavilla Helmet-kirjastoista. Dekkari Flickan med majblommorna löytyy kirjastosta suomeksi nimellä Vappukukkatyttö (suom. Pirjo Katarina Leppänen).

[Stockholm: Wahlström & Widstrand, 2016]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *