Karin Wahlberg: De drabbade
Lundin kaupunki Etelä-Ruotsissa painii erittäin vakavan henkirikosongelman kanssa, sillä myös edellisen luetun kirjan tapahtumat sijoittuivat tuohon samaiseen idylliseen yliopistokaupunkiin. Tällä kertaa rikoksen uhriksi joutuu Region Skånen terveydenhuollon hallinnossa työskentelevä Carolina Broms, jonka elämä päättyy väkivaltaisesti omalla kesämökillään.
Tutkimuksia ryhtyy johtamaan rikoskomisario Claes Claesson, joka on vastikään muuttanut paikkakunnalle yhdessä lääkärivaimonsa Veronika Lundborgin kanssa. Yhdessä kollegoidensa Kerstin Rollon, Johan Axbergin, Jerry Strömin ja Erika Ljungin kanssa hän alkaa taustoittaa Carolinan elämää, jotta teolle löytyisi motiivi ja syyllinen.
Carolinan lähipiiriin kuuluvat täysi-ikäinen tytär ja ex-mies, mutta tutkijoiden kiinnostus kohdistuu erityisesti salaperäiseen miesystävään, jonka henkilöllisyys ei ole selvillä.
Myös Carolinan työkaveri Inga-Mari Zaimis herättää poliisin mielenkiinnon, sillä kaksikolla on ollut skismaa työasioissa. Myöhemmin käy ilmi, että eripura juontaa juurensa vuosien takaa, sillä naiset tunsivat toisensa jo lapsina.
Tarinassa seurataan myös neljän syöpäpotilaan elämää. Matti, Sussi, Douglas ja Birgitta tapaavat terapeutin johtamassa keskusteluryhmässä. Ryhmän tulevaisuus on kuitenkin vaakalaudalla, sillä supistuksia toimintaan on luvassa. Region Skåne, joka vastaa terveydenhuollon lisäksi julkisesta liikenteestä, elinkeinoelämän kehittämisestä, infrastuktuurista, yhteiskuntasuunnittelusta sekä ympäristö- ja ilmastoasioista, on aikeissa virtaviivaistaa toimintaa ja leikata kuluja. Tämä herättää ymmärrettävästi närää, joka kohdistuu myös päätöksistä vastanneeseen Carolinaan.
De drabbade on lääkäritaustaisen Karin Wahlbergin yhdeksäs dekkari, joka kuvaa uskottavasti terveydenhoidon taloudellisten paineiden vaikutusta yksittäisiin potilaisiin. Wahlberg on kirjoittanut myös 1950-luvun sairaalamaailmaan sijoittuvaa Lasarettet-sarjaa.
[Stockholm: Wahlström & Widstrand, 2020]