Katarina Wennstam: Djävulens advokat

Katarina Wennstamin Justitia-dekkarisarjan teemoina ovat (Ruotsin) rikoslaista löytyvät epäloogisuudet ja porsaanrei’iät. Djävulens advokat -kirjassa käsitellään paloittelumurhaa. Jos tappaa jonkun, mutta paloittelee ja piilottaa tai tuhoaa ruumiinosia niin, että varsinaista kuolinsyytä ei voida määritellä, ei tuomiotakaan voida antaa murhasta. Kyseessä on tällöin vain hautarauhan rikkominen, josta tuomitaan pari vuotta vankeutta.

Näin käy Annikan tapauksessa. Hänen paloiteltu ruumiinsa löytyy hänen miehensä autosta, mutta koska ei voida todistaa miehen tappaneen Annikaa, tulee tuomio vain hautarauhan rikkomisesta. Osa ruumiista jää löytymättä.

Joitakin vuosia myöhemmin katoaa Nora Ljungberg, jonka ex-puoliso on samainen Annikan murhasta epäilty mies, nimi vain on vaihtunut toiseksi. Annikan asunnosta löytyy verijälkiä ja pala hammasta. Poliisi Charlotta Lugn alkaa epäillä pahinta.

Charlotta haikailee syyttäjä Shirin Nourin perään, jonka kanssa hänellä oli jonkinmoinen suhde. Shirin puolestaan on raskaana, tulevan lapsen isä on Göteborgin-kollega Eddie, jolla tosin on edellinenkin perhe olemassa. Shirin ei tiedä mitä haluaa, muttei ainakaan yhteisestä elämästä Eddien kanssa.

Yksityiselämän epätasapainosta huolimatta Charlotta edistyy tutkimuksissaan, ja vähitellen alkaa selvitä myös vanha Annikan murhatapaus. Mukana jutusta raportoimassa on tuttuun tapaan myös journalisti Jane Wester, jonka sijaisuus tv-yhtiössä loppuu. Jane joutuu pinnistelemään saadakseen uransa uuteen nousuun.

Katarina Wennstam kirjoittaa taatun laadukkaasti tutuista hahmoista ja kiinnostavan vaihtelevista rikosaiheista. Sarjan kirjat eivät ole vain variaatioita samasta teemasta, vaikka usein asetelmana onkin naisiin kohdistuva väkivalta, alistus ja hyväksikäyttö.

[Stockholm: Albert Bonniers förlag, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *