Katarina Wennstam: Dockorna

Kuuluisa tv-käsikirjoittaja Julian Gross järjestää näyttävät 50-vuotisjuhlat hulppeassa asunnossaan Tukholmassa. Mukana järjestelyissä ovat ex-vaimo Lisabet ja äiti Louise ”Lollo” Gross. Monikymmenpäinen vierasjoukko koostuu ystävistä ja tuttavista, jotka monet ovat tunnettuja kulttuurielämän vaikuttajia.

Juhlat sujuvat odotusten mukaan, yksi vieraista (suomalainen tv-pomo) Ari Soini heitetään ulos pienen välikohtauksen jälkeen. Tunnelma latistuu lisää päivänsankarille esitetyn onnittelulaulun aikana, sillä kappalevalinta viittaa Julianin tähtikirjoittajan uran olevan laskusuunnassa.

Pahasti laskusuunnassa on myös hänen elämänsä, sillä juhlia seuraavana aamuna löydetään Julian korkealta kalliolta pudonneena Söder Mälarstrandilta. Ylhäällä näkyy kamppailun merkkejä, jotka viittaavat siihen, että hänet on tönäisty alas kuolemaan.

Tapausta ryhtyy tutkimaan Charlotta Lugn pomonsa, komisario Mats Hjörnen johdolla. Kun Julianin liikkeitä murhayönä selvitellään, löytyy valvontakameran kuvista yllättäen tuttu hahmo Göteborgista 15 vuoden takaa. Charlotta ottaa yhteyttä göteborgilaiseen kollegaansa Eddie Lundströmiin ja pyytää apua. Sattuneesta syystä Eddie onkin jo valmiiksi Tukholmassa ”työasioissa” ja on heti valmis tarttumaan tapaukseen.

Göteborgin tutkintalinja johtaa vanhoihin raiskaustapauksiin, jotka jäivät aikoinaan selvittämättä todisteiden puutteessa. Charlotta ja Eddie olivat kaksi poliiseista, jotka joutuivat lopettamaan raiskausten tutkinnan. Nyt Charlotta ja Eddie alkavat selvittää, onko Göteborgin tapahtumilla yhteyttä Julianin kuolemaan.

Asianajaja Shirin Nouri on keississä mukana edustamassa Julianin perhettä oikeusprosessissa. Hänellä on myös salasuhde Eddien kanssa, joka on tahollaan naimisissa Martinan kanssa. Toisaalta Charlottalla on tunteita Shiriniä kohtaan, eikä Shirinkään ole aivan varma, mitä oikeastaan tahtoo.

Katarina Wennstamin rikos/oikeus -sarja jatkuu vakuuttavasti tuttujen hahmojen voimin. Lisää on varmasti tulossa, sillä vaikka kirja loppuu, niin tarina jatkuu. Nouri & Lugn -kirjoja voi lukea myös suomeksi, sarjan edellinen Vargen ilmestyy suomeksi helmikuussa 2021 nimellä Saalistaja.

[Stockholm: Albert Bonniers förlag, 2020]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *