Katarina Wennstam: Flickan och skammen

Flickan och skammen (alaotsikkona ”En bok om samhällets syn på slampor”) jatkaa journalisti ja kirjailija Katarina Wennstamin asiantuntevien ja vahvojen reportaasikirjojen sarjaa. Aiemmin ovat ilmestyneet kirjat Flickan och skulden (2002) sekä En riktig våldtäktsman (2004). Hän on kirjoittanut myös useita fiktiivisiä romaaneja.

Nimensä mukaisesti kirja käsittelee sitä, miten yhteiskunta on asettanut normit tyttöjen ja naisten käytökselle ja elämiselle yleensäkin. On luotu jonkinlainen kollektiivinen moraalikäsitys, joka on kohdennettu erityisesti naissukupuoleen. Naisten seksuaalisuus on pyritty pitämään tiukasti kontrollissa ja kapeissa raameissa. Tästä mallista poikkeavat yksilöt leimataan, syyllistetään ja luokitellaan moraalittomiksi hutsuiksi.

Maine voidaan mustata heti kouluiästä alkaen tyttöjen keskenäillä vihakampanjoilla ja suoranaisilla valheilla, jotka tehokkaasti leviävät ja muuttuvat jossain vaiheessa yleiseksi totuuskäsitykseksi. Internetin aikakaudella huhujen ja juorujen levittäminen on yhä tehokkaampaa. Moralistinen ylimielisyys ja loanheitto voi laajeta jopa maailmanlaajuiseksi ilmiöksi, kuten kävi esimerkiksi Monica Lewinskylle, jonka maine on pysyvästi tahrattu.

Wennstam kertoo kirjassaan eläviä esimerkkejä siitä, miten huoraksi leimaaminen, pilkka ja alentaminen on vaikuttanut tyttöjen ja naisten elämään ja ohjannut osaltaan sen suuntaa. Keskusteluissa näiden naisten kanssa tulee hyvin esiin se häpeä, jota tällaisen eristämisen ja julman henkisen (joskus myös fyysisen) väkivallan uhrit ovat saaneet kantaa. Katarina Wennstam kertoo lukijoille myös oman tarinansa.

[Stockholm: Bonniers, 2016]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *