Katarina Wennstam: Gänget

Katarina Wennstamin ajankohtainen kahdeksas dekkari on pysäyttävä kertomus siitä, miten yksikin väärä valinta vaikuttaa monen ihmisen elämään vielä monta vuotta tapahtuneen jälkeen.

Hugo, Pierre, Farshad, Basim ja Jerker kasvoivat samalla asuinalueella Tukholmassa. Nyt he alkavat lähestyä keski-ikää ja ovat edelleen ystäviä. Mukaan ovat tulleet myös vaimot, lapset ja työurat. Basimin kohtaloksi koitui tosin itsemurha jokunen vuosi aiemmin. Hänen vaimonsa ja tyttärensä on edelleen vaikea ymmärtää Basimin valintaa lopettaa elämänsä. Jerker on puolestaan saanut tärkeän viran Allas barn -järjestön johtajana ja ottanut etäisyyttä vanhoihin kavereihinsa.

Eräänä iltana löydetään alikulkutunnelista kuollut mies, joka on joutunut henkirikoksen uhriksi. Pian selviää, että mies on Hugo. Tästä alkaa poliisin tutkinta, jota suorittavat aiemmista dekkareista tutut rikoskomisario Mats Hjörne ja komisario Charlotta Lugn kollegoineen. Tärkeässä roolissa on jälleen kerran myös asianajaja Shirin Nouri, jonka lapsuudenystävä Izabella on Hugon vaimo. Izabella on tottunut saamaan haluamansa ja kääntyy Shirinin puoleen saadakseen tältä rajattomasti apua ja tukea. Shiriniä kuormittaa myös nettivihakampanja, jonka kohteeksi hän on joutunut.

Hugon murhan tutkimusten edetessä tämän elämästä alkaa paljastua seikkoja, joista Izabellakaan ei ole ollut tietoinen. Lopulta vihjeet johdattavat tutkijat erääseen kesäiltaan vuonna 1997, jonka tapahtumat johtivat Hugon kuolemaan 20 vuotta myöhemmin. Samalla selviää myös syy Basimin itsemurhaan.

Katarina Wennstam kirjoittaa erittäin kiinnostavia ja jännittäviä rikostarinoita, joissa teemana on usein naisen asema perheessä ja yhteiskunnassa. Tarina vie mukanaan heti alusta alkaen, ja henkilöhahmot ovat mielenkiintoisia ja aidon tuntuisia. Tässäkin kirjassa juoni on monitahoinen ja taitavasti rakennettu.

Wennstamin kirjoista kuusi ensimmäistä on myös suomennettu, viimeisimpänä tänä vuonna ilmestynyt Varjot (Skuggorna, suom. Anja Meripirtti). Tämä kirja ilmestyy suomeksi helmikuussa 2019 nimellä Jengi (suom. Anja Meripirtti).

[Stockholm: Albert Bonniers Förlag, 2017]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *