Katarina Wennstam: Vargen

Tuttu asianajaja Shirin Nouri on tavallistakin vaikeammassa tilanteessa, sillä hänen entinen asiakkaansa Liselott Hjelm joutuu vankeudesta vapautuvan ex-poikaystävänsä Kristofferin puukottamaksi ja kuolee.

Toisaalla poliisi Charlotta Lugn kollegoineen tutkii Sandra Cronan katoamista, joka pian muuttuu murhatutkimukseksi, kun tämä löydetään kuolleena Tukholman Vita bergen -puistosta. Toimittaja Jane Wester on kärppänä paikalla raportoimassa yleisöä kiinnostavasta ja kauhistuttuvasta tapauksesta.

Kristoffer tunnustaa Liselotten tapon, mutta oikeudenkäynnistä uhkaa muodostua eräänlainen farssi. Kristofferin puolustusasianajaja aikoo osoittaa Liselotten käytöksen aiheuttaneen surmateon, sillä puolustuksen mielestä mies ei ollut murhaaja, ennen kuin hän tapasi Liselotten. Ja toden totta: (Ruotsin) rikoslaissa on kohta, jonka perusteella tapauksissa, joissa uhri kuolee lähisuhdeväkivallan takia, voidaan tämän ”provosoiva” käytös laskea lieventäväksi asianhaaraksi tekijän hyväksi.

Shirin on syystäkin turhautunut lain edessä ja toteaa: ”Joskus on pelottavan selvää, että lait ovat miesten toimesta miesten hyväksi kirjoitettuja.” Turhautumista lisää median mielenkiinnon puute tapausta kohtaan. Samanaikaisesti Jane Wester raportoi jokaisesta pienestäkin yksityiskohdssa Sandra Cronan murhaan liittyen. Liselott Hjelm sen sijaan on vain yksi muiden epäkiinnostavien kotiväkivallan uhrien joukossa.

Vargen on ajatuksia herättävä ja asenteita ravisteleva kertomus naisten kohtaamasta väkivallasta ja yhteiskunnan suhtautumisesta siihen. Tutut henkilöhahmot ovat uskottavia ja inhimillisiä. Tarina on fiktiivinen, mutta perustuu perusdekkaria enemmän faktoihin ja todelliseen elämään.

Ilmestyy suomeksi helmikuussa 2021 nimellä Saalistaja (suom. Laura Beck).

Stockholm: Albert Bonniers Förlag, 2019]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *