Katrine Engberg: Isola

Tämä dekkari päättää viisiosaisen Kööpenhamnina-sarjan, jonka keskushenkilöt ovat poliisit Jeppe Kørner ja Anette Werner. Jokaisessa tarinassa on mukana myös eläkeläinen Esther de Laurenti.

Tällä kertaa tapahtumat alkavat, kun puistosta löytyy matkalaukku, jonka sisältönä on ihmisen ruumis. Murhametodi sisältää viittauksia Rooman keisari Galigulaan ja apostoli Simon Kiivailijan kuolintapaan. Anette Werner alkaa tutkia mahdottomalta tuntuvaa keissiä, johtolankoja tai todistajia ei ole, eikä ruumiin henkilöllisyyskään ota selvitäkseen. Anetten aisapari Jeppe on virkavapaalla ja viettää aikaa metsätöissä Bornholmin saarella.

Anette saa Jeppen kiinnostumaan jutusta, kun vainajan henkilöllisyyttä selvitellään kadonneeksi ilmoitettujen henkilöiden joukosta. Jäljet viittaavat Bornholmiin ja Jeppe tekee kohteessa epävirallisia tutkimuksia.

Toisaalla Esther suree Gregers Hermansenin kuolemaa ja haluaa hetkeksi pois Kööpenhaminan kodistaan päästäkseen irti surustaan. Hän jatkaa keskeneräistä biografiaprojektiaan, jonka aiheena on kuuluisa ja alallaan arvostettu antropologi Margrethe Dypris. Dyprisin tutkimuskohteena olivat kuolemaan liittyvät rituaalit maailman eri kolkissa. Esther ehti tutustua Dyprisiin ennen tämän kuolemaa ja on nyt saanut tämän tyttäreltä Idalta luvan saapua Margrethen kotiin Bornholmiin tutkimaan tämän työhön liittyviä dokumentteja kirjaa varten.

Utelias Esther ei pysty pitäytymään erossa Margrethen yksityisistä asioista, vaan alkaa tutkia antropologin henkilökohtaista kirjeenvaihtoa, josta löytyykin mielenkiintoisia asioita.

Matkalaukkuruumiin tapaus alkaa yllättäen kietoutua yhteen Estherin tutkimusten kanssa ja lopputuloksena on mielenkiintoinen ja taitavasti rakennettu tarina, jossa menneisyys ja nykyisyys ovat vahvasti kytköksissä.

Tanskan kielestä ruotsiksi kääntänyt Mia Rutman. Luettavissa myös suomeksi Sirpa Alkusen käännös.

[Stockholm: Forum, 2022]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *