Katrine Engberg: Krokodilväktaren

Vanha mies Gregers Hermansen löytää nuoren naapurinsa Julie Stenderin tapettuna. Uhri on pahoinpidelty ja puukotettu. Kasvoihin on viilletty merkki. Poliisit Jeppe Kørner ja Anette Werner ryhtyvät oitis töihin tapauksen selvittämiseksi.

Julien vuokraemäntä Esther de Laurenti asuu samassa talossa ja herättääkin heti Jepen ja Anetten kiinnostuksen. Esther on boheemi hahmo, joka elää yhdessä kahden mopsinsa kanssa. Hänellä on myös nuori laulunopettja/ystävä Kristoffer Gravgaard, joka puolestaan on ihastunut Julieen.

Estherin harrastuksena on kirjoittaminen ja hänellä on työn alla dekkari, jonka tapahtumat toteutuvat Julie Stenderin murhan kohdalla. Esther on ymmällään, sillä teksti on hänen lisäkseen vain kirjoituspiirin kahden muun jäsenen tiedossa. Jeppe ja Anette tarttuvat innokkaasti tähän johtolankaan, mutta se ei tunnu johtavan mihinkään, murhaajan henkilöllisyys ja motiivi pysyvät arvoituksena.

Jeppe ja Anette joutuvat penkomaan asioita perusteellisesti, mikä ei tietenkään miellytä omaisia ja muita asianosaisia. Lisäksi Jeppe sotkee työ- ja yksityisasiansa pahan kerran. Vähitellen keissi alkaa selkeytyä, mutta ennen ratkaisua iskee murhaaja näyttävään tapaan vielä toisenkin kerran.

Tämän kirjan tapahtumapaikkana on värikäs ja eläväinen Kööpenhamina, jonka tunnelman ja miljöön kuvauksessa kirjailija Katrine Engberg on onnistunut hyvin. Jeppe ja Anette ovat melko tavanomaisia poliisihahmoja, mutta heidän yhteispelinsä toimii kyllä. Kööpenhamina-sarjalle on myös luvassa jatkoa.

Kirjan on tanskankielestä (Krokodillevogteren) ruotsiksi kääntänyt Margareta Järnebrand ja suomeksi (Krokotiilinvartija) Pirkko Talvio-Jaatinen.

[Stockholm: Forum, 2019]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *