Katrine Engberg: Vådaskott

Henrik ja Malin Dreyer-Hoff ilmoittavat poikansa Oscarin kadonneeksi. Poliisiviranomainen suhtautuu tapaukseen hieman laimeasti, onhan Oscar 15-vuotias ja luultavimmin vain omilla teillään. Kotoa löytyy kuitenkin kryptinen viesti, joka tulkitaan mahdollisten sieppaajien jättämäksi, ja Oscarin etsinnät saavat uutta puhtia. Dreyer-Hoffin perhe omistaa menestyvän huutokauppafirman, ja lunnasvaatimusta odotetaan.

Pari päivää myöhemmin jätteenpolttolaitokselta roskien seasta löytyy kuollut mies. Ruumis ei peloista huolimatta ole Oscarin, vaan hänen opettajansa Malthe Sætherin. Poliisia luonnolisestikin alkaa kiinnostaa, liittyvätkö tapaukset toisiinsa. Lisää rajapintoja löytyy, kun käy ilmi, että yksi ruumin löytäjistä, insinööri Kasper Skytte, on Oscarin hyvän ystävän Ibenin isä. Jeppe Kørner ja perhevapaalta palannut Anette Werner alkavat tutkia Malthen kuolemaa ja Oscarin katoamista.

Jeppe seurustelee tositarkoituksella kollegansa Sara Saidanin kanssa. Yhteiselo ei ole täysin mutkatointa, sillä Saralla on kaksi tytärtä, joista varsinkin vanhempi, 11-vuotias Amina vaatii totuttelua hyväksyäkseen äidin uuden miehen. Jeppe haaveilee omista lapsista, mutta Sara ei ole valmis perheenlisäykseen.

Anette Wernerin ja hänen miehensä Svendin lapsi Gudrun on jo lähes parivuotias, ja viimein Anettekin on löytänyt roolinsa äitinä. Paljon elämässä on kuitenkin muuttunut lapsen tulon myötä, myös suhde Svendiin tuntuu laimentuneen. Työtehtäviä suorittaessaan Anette tapaakin miehen, joka alkaa tuntua kiinnostavan erilaiselta ja kiehtovalta. Kun tunne vaikuttaa olevan molemminpuolinen, joutuu Anette pian valinnan eteen.

Tutkinta keskittyy Dreyer-Hoffien bisnekseen ja Oscarin koulumaailmaan. Mikä rooli on Malinin sisarella Jenny Kalibanilla, joka on rahavaikeuksissa oleva taiteilija? Ja onko Oscarin toisen opettajan tapaturmainen kuolema pelkkä onnettomuus, vai onko takana jotain muuta?

Tanskankielisen alkuteoksen Vådeskud on ruotsiksi kääntänyt Margareta Järnebrand. Kirja on ilmestynyt myös suomeksi: Harhalaukaus, suom. Pirkko Talvio-Jaatinen.

[Stockholm: Forum, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *