Kicki Sehlstedt: För din skull

Ruotsalaisen yhteiskunnan päivänpolttava ongelma, lähiöiden rikollisjengit ja niiden välienselvittelyt, joista kärsivät niin syyttömät perheenjäsenet kuin koko yhteisökin, on aiheena tässä kirjassa.

Pro Bono -sarjan edellisistä osista tutut hahmot ovat taas tapahtumien ytimessä. Kriminologian professori Kajan Berglundilla on meneillään tutkimusprojekti, joka kohdistuu jengirikollisten perheenjäsenten ja lähipiirin kokemuksiin. Kajanin ystävä, tutkiva journalisti Aida Svantesson työstää juttua rikollisjengi Panttereista, joka on ottanut haltuunsa suuren osan huumekaupasta.

Muita tarinan henkilöitä ovat Faduma, joka työskentelee hälytyskeskuksessa ja on huolissaan vanhemmasta pojastaan Asadista, joka on luisunut jengien maailmaan. Yksinhuoltaja-Fadumalla on myös toinen poika, Abdi, jonka hän yrittää pitää kaidalla tiellä. Abdi onkin lupaava jalkapalloilija, joka on urheiluharrastuksensa varjolla päässyt vaihtamaan koulua pois pahamaineisesta lähiöstä. Perheen täydentävät vielä 5-vuotiaat kaksostytöt Aisha ja Safia.

15-vuotias Mira on Abdin ystävä. Miralla on kuitenkin toinen poikaystävä, Hakim, jonka valta-asema ja vaarallisuus kiehtovat naiivia Miraa. Mira on kovasti rakastunut komeaan Hakimiin ja valmis tekemään tämän puolesta melkein mitä vain.

Emelie elää luksuselämää hulppeassa huvilassa pienen Mateo-pojan kanssa. Elintapa on kuitenkin rahoitettu rikollisella rahalla, ja Emelien mies Ricardo Rodrigues on juuri vapautumassa vankilasta. Emelien täydellistä elämää varjostaa Ricardon väkivaltaisuus ja hän onkin vakavissaan alkanut pohtia elämänvalintojensa mielekkyyttä. Ajatus lähtemisestä on kuitenkin mahdoton, siitä pitää Ricardo huolen.

Ricardo on yhdessä veljensä Nicon kanssa Panttereiden johdossa. Suuri huumelasti on saapumassa, ja Emilie kuulee yksityiskohdat hankkeesta. Nico epäilee Emilien luotettavuutta ja oikeassa onkin. Emilie vihjaa Aidalle asiasta, mutta toimittaja on sairaalassa asuntoonsa kohdistuneen tuhopolttoiskun seurauksena. Iskun uskotaan kohdistuneen Aidaan tämän toimittajan työn takia, mutta on myös mahdollista, että todellinen kohde onkin hänen ex-miehensä Malte, joka asuu väliaikaisesti Aidan ja Alice-tyttären luona.

Malten työ mainostoimistossa loppui, kun hän jäi kiinni huumerikoksesta. Katuva Malte passitettiin linnaan tuomiotaan kärsimään ja nyt hän on juuri vapautunut. Aida haluaa auttaa Maltea kunnes uusi asunto on hankittu.

Tarinan eri henkilöiden elämät kiertyvät saman teeman ympärille, yksi ihminen kuolee, mutta vaikutukset tuntuvat laajalla. För din skull on jännittävä ja erittäin todentuntuinen kuvaus näköalattomuuden ja ympäristön paineiden alla kasvavista lähiöiden pikkurikollisista, jotka haluavat valtaa ja luksusta, mutta aiheuttavat lopulta vain surua ja kuolemaa.

[Enskede: Bazar, 2022]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *