Kicki Sehlstedt: Sweet Lolita

13-vuotias Matilda Karlsson ja hänen ystävänsä Amanda ovat keksineet helpon keinon ansaita rahaa vaatteisiin, meikkeihin ja bailaamiseen: he pukeutuvat japanilaisen Lolita-tyylin mukaisesti ja strippaavat maksua vastaan chat-kanavalla. Asiakkaita tuntuu riittävän, ja tytöt nauttivat saamastaan huomiosta ja ihailusta.

Nuoret ja naiivit Matilda ja Amanda eivät kuitenkaan ymmärrä, mihin ovat ryhtyneet. Homman luonne muuttuu, kun miehet alkavat vaatia tapaamisia ja uhkaavat julkaista kuvat, jos tytöt eivät suostu. Hätäpäissään tytöt sopivatkin tapaamisia, mutta vaativat rahat ”palveluista” etukäteen ja maksun saatuaan pakenevat paikalta. Pian tapahtumien kontrolli kuitenkin riistäytyy heidän käsistään, mutta perääntymisen mahdollisuutta ei enää ole.

Sweet Lolita on kolmiosaiseksi aiotun sarjan aloitus. Pääosissa ovat kaksi naista: toimittaja Aida Svantesson ja suomenruotsalaistaustainen kriminologi Kaisa ”Kajan” Berglund.

Aida on työstämässä juttua nettilehti Probonoon aiheenaan alaikäisiin kohdistuvat seksuaalirikokset. Yllättäen hänen siskonsa Bianca katoaa Tukholman saaristossa, jossa hän on ollut hääjuhlien vieraana. Etsintöjen jälkeen löytyy Bianca kuolleena, eikä tapaus vaikuta onnettomuudelta.

Kajan Berglund on toiminut Biancan ohjaajana tämän tehdessä yliopistolla tutkimusta pedofiilirenkaasta ja sen uhreista. Aida ja Kajan yhdistävät voimansa ja alkavat etsiä Biancan tutkimuksesta syitä tämän järkyttävään kohtaloon. Biancan työmuistiinpanojen avulla naiset pääsevätkin asioissa eteenpäin. Samalla paljastuu uusia asioita myös Biancan eletystä elämästä.

Sweet Lolita on taidokkaasti kirjoitettu tarina karusta ja pelottavankin todellisesta aiheesta. Kirja on täynnä kiinnostavia henkilöhahmoja, joiden mukana juoni etenee uskottavasti. Hieno aloitus trilogialle, nämä todellakin ovat ”historierna som måste berättas”, kuten kirjan kannessa todetaan.

Sweet Lolita on luettavissa myös suomeksi: Älä silmä pieni (suom. Petri Stenman).

[Stockholm: Piratförlaget, 2018]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *