Kim Faber & Janni Pedersen: Blodland

Martin ”Juncker” Junckersen on palannut maakuntavisiitiltään takaisin Kööpenhaminaan. Hänet on juuri operoitu prostatasyövän vuoksi, mutta poliisimies ei halua mitään sairauslomia pitää, vaan palaa töihin pikaisesti leikkauksen jälkeen kivuista huolimatta. Hän myös haluaa säilyttää sairauden salaisuutena kollegoiltaan.

Signe Kristiansen on myös päässyt takaisin väkivaltatutkintaosastolle. Hänellä on ollut omat ongelmansa, joiden vuoksi hänet siirrettiin hetkiseksi univormupuolen hommiin, mutta nyt on rangaistus kärsitty ja murhatutkimukset voivat jatkua hänen osaltaan.

Signe saa tutkittavakseen uusnatsin puukotustapauksen. Pian löytyykin videomateriaalia teosta, ja epäilty tunnistetaan erääksi Jamaal Rashadiksi. Rashad on tunnettu rikollinen, jonka status on noussut rikollisjengin sisällä.

Junckerin pitää kiireisenä oma murhakeissi. Nuori nainen tavataan kuolleena pusikosta puolipukeissa. Hänen vaatteensa on siististi viikattu ruumiin viereen. Uhrin henkilöllisyys paljastuu pian, hän on 29-vuotias juristi Eva Basel, joka on ollut kateissa muutaman päivän. Pian selviää myös, että Eva on alkuperäiseltä nimeltään Jamila Rashad. Uusi identiteetti tuli tarpeeseen, koska hänen kieltäytymisensä järjestetystä avioliitosta ei ollut perheen mieleen ja hänen henkeään on uhattu. Jamila/Eva ei vaarasta huolimatta suostunut piilottelemaan, vaan puhui avoimesti ongelmasta auttaakseen muita samassa tilanteessa olevia.

Yhdistävien tekijöiden johdosta Juncker ja Signe käyvät yhteistyöhön tapausten selvittämiseksi. Ryhmään kuuluu myös seksuaalirikosyksikön johtaja Troels Mikkelsen. Juncker on vahvistuksesta mielissään, mutta Signen tuntemukset ovat päinvastaiset. Vahvoihin vihan tunteisiin on pätevä syy: Troels raiskasi Signen muutama vuosi aiemmin, mutta tämä ei tehnyt kollegastaan ilmoitusta, koska pelkäsi itse joutuvansa syytetyksi tapauksesta. Signe on pitänyt raiskauksen salaisuutena, mutta se kalvaa hänen mieltään ja vaikuttaa negatiivisesti hänen ihmissuhteisiinsa ja koko elämään.

Troels ei näytä katumuksen merkkejä, vaan päinvastoin uhkailee Signeä pitämään suunsa kiinni. Signen olo tutkintaryhmässä käy tukalaksi ja hän yrittää miettiä ulospääsyä mahdottomalta tuntuvasta tilanteesta.

Jännittävän ja sujuvasti etenevän dekkarin tanskankielinen alkuteos on nimeltään Kvæler ja sen on ruotsiksi kääntänyt Svante Skoglund.

[Stockholm: Modernista, 2022]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *