Kristina Appelqvist: Smultron, bröllop och döden

smutron

Länsi-Götanmaan idyllisissä maisemissa tapahtuu murha. William Shakespeareen perehtynyt yliopistomies löytyy hääjuhlien aikana kartanohotellin pakastimesta kuolleena. Tapahtumapaikkana on Skövden kaupunki, jonka yliopistossa kirjan päähenkilö Helena Waller työskentelee kirjallisuudentutkijana.

Tässä tarinassa murha on oikeastaan vain sivujuonne, ja kirja keskittyykin kuvaamaan skövdeläisten elämää ja keskinäisiä suhteita. Juonen ytimenä on Shakespearen Romeo ja Julia -näytelmä, jota harjoitellaan amatöörivoimin opiskelija Agnesin teatteriprojektissa. Helena Waller sekaantuu murhatutkimuksiin ja matkustaa vihjeiden perässä Italiaan Romeon ja Julian maisemiin.

Smultron, bröllop och döden on dekkari vain nimellisesti. Kirjan tunnelma pysyy kepeänä koko tarinan ajan, lipsahtaen paikoitellen jopa naiiviuden puolelle. Lopussa murha ratkaistaan ja syyllinen jää kiinni: loppu hyvin, kaikki hyvin.

Kristina Appelqvist on kirjoittanut Helena Wallerista aikaisemmin kirjat Minns mig som än ängel (2014) ja Flickan framför muren (2015) sekä neljä muuta akateemisiin ympyröihin sijoittuvaa dekkaria. Kiinnostavinta hänen kirjoissaan onkin epätyypillinen ympäristö, tarinat kytkeytyvät yliopistomaailmaan ja osittain myös historiaan. Helena Waller -kirjat ovat hyväntuulista luettavaa siistien murhien ystäville ilman turhaa väkivaltaa ja verenvuodatusta.

[Stockholm: Piratförlaget, 2016]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *