Kristina Ohlsson: Isbrytare

Vanhan tavaran kauppias August Strindberg jatkaa seikkailujaan sarjan toisessa osassa. Hän on vähitellen kotiutumassa uudelle asuinpaikalleen idylliseen Hovenäsetiin Ruotsin länsirannikolle. Kotoutumista auttaa suhde paikalliseen poliisiin Maria Martinssoniin. Maria on eroamassa väkivaltaisesta miehestään Paulista, joka on paraikaa vankilassa. Tuore pariskunta yrittää pitää suhdettaan salassa, sillä Maria pelkää Paulin kostoa.

Pikkupaikkakunnan rauha järkkyy taas pahemman kerran, kun eräänä kylmänä tammikuun yönä kaksi venevajaa palaa rannassa. Palo alkaa 85-vuotiaan Axel Enhbomin vajasta ja leviää viereiseen rakennukseen, jonka omistaa August. Palo osoittautuu tuhopoltoksi.

Poliisi etsiskelee Axelia palon tiimoilta, mutta vanhus ei vastaa puhelimeen eikä myöskään tunnu olevan kotona. Viimein hänet kuitenkin löydetään kotoaan, mutta kuolleena. Ensisilmäyksellä kuolema vaikuttaa tapaturmaiselta, mutta tarkemmat tutkimukset osoittavat, että vanhus on tapettu.

Uusi keskeinen hahmo tarinassa on teini-ikäinen Hillevi, joka on yhdessä äitinsä ja pikkuveljensä kanssa on juuri muuttanut paikkakunnalle. Hillevi ikävöi kavereitaan ja elämää kaupungissa, mutta ei ehdi murehtia menneitä, sillä kotielämässä on tarpeeksi huolenaiheita. Hillevi joutuu huolehtimaan alle kouluikäisestä pikkuveljestään, sillä äiti viettää aikaansa humalassa tai krapulassa, eikä hänestä ole lapsille apua. Onneksi lähettyvillä asuu eno Ola, jonka turviin sisarukset viimein pakenevat.

Tarina etenee hissukseen, mutta viimein kaiken takaa alkaa hahmottua menneisyyden salaisuuksia, joita useat paikkakunnan asukkaat kantavat. Isbrytare edustaa dekkarityyliä, jossa ihmiset ovat sympaattisia, maisemat komeita ja murhatkin tapahtuvat melko siististi.

Ilmestyy suomennettuna kesällä 2023: Jäänmurtaja (suom. Pekka Marjamäki).

[Stockholm: Forum, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *