Kristina Ohlsson: Stormvakt

August Strindberg jättää Tukholman hässäkän taakseen ja suuntaa länsirannikolle rauhalliseen Hovenäsetiin. Hetken mielijohteesta hän on hankkinut itselleen entisen hautaustoimiston kiinteistön ja suunnittelee avaavansa tiloihin osto- ja myyntiliikkeen.

August saapuu paikkakunnalle syksyisenä päivänä ja joutuu heti mukaan asukkaita järkyttäneeseen tapahtumaan: suosittu ja pidetyy opettaja Agnes Eriksson katoaa myrskysäässä Augustin saapumispäivän iltana, kun hän lähtee tarkastamaan perheen veneen kiinnityksiä. Sen koomin hänen liikkeistään ei ole mitään tietoa.

Agnesin mies Fredrik on huolissaan vaimonsa kohtalosta, eikä pariskunnan 18-vuotias poika Isak ei ole tyytyväinen poliisin toimiin, vaan etsii itse äitiään vimmaisesti yhdessä ystävänsä Karl Lindgrenin kanssa. Poliisin puolelta etsintöjä ja tutkintaa on hoitamassa paikkakunnalla asuva Maria Martinsson yhdessä kollegansa Ray-Rayn kanssa.

Aikaa kuluu, eikä poliisi tunnu edistyvän jutun tutkinnassa. Paikkakunnalla alkavat huhut kierrellä, puhutaan että katoaminen liittyisi vanhaan murhatapaukseen, johon liittyy Augustin vuokraama talo. August saa bisneksensä aluilleen ja hän etsii lähitienoolta lisää myytävää liikkeeseen. Näissä merkeissä hän kohtaa myös Maria Martinssonin miehen Paulin, joka tuntuu oudon hyökkäävältä.

Käy ilmi, että Martinssonien kotona ei kaikki ole hyvin, Paul on mustasukkainen ja väkivaltainen. Maria ei kuitenkaan näe pakokeinoa tilanteesta, niin poliisi kuin onkin. Myös Agneksen ja Fredrikin perheonni alkaa näyttäytyä uudessa valossa, kun selviää, että Agneksella on ollut suhde tuntemattoman miehen kanssa.

Augustin ystävä Henrik yrittää suostutella miestä palaamaan takaisin Tukholmaan, mutta hän huomaa viihtyvänsä kaikestä huolimatta paikkakunnalla, eikä vähiten Marian ansiosta.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat Ruotsin länsirannikon idyllisiin maisemiin. Kaunis merellinen miljöö ja pikkupaikkakunnan asukkaat ja henkilösuhteet on kuvattu uskottavasti ja kiinnostavasti. Stormvakt on ensimmäinen osa Strindberg/Martinsson -sarjassa. Kirja ilmestyy suomeksi heinäkuussa 2022: Myrskynvartija (suom. Pekka Marjamäki).

[Stockholm: Forum, 2020]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *