Kristofer von Beetzen: Den som gapar efter mycket

den som gapar

Finanssimies William Berner elää tyyristä elämää Tukholman rahapiireissä. Bernerillä on vaativa analyytikon työ ja kova palkka, mutta vaimo Andrea haluaa elämälleen vielä komeammat kulissit, suuremman asunnnon paremmassa osoitteessa. Berner ei onnistu hankkimaan työnantajaltaan tarvittavaa lisäbonusta asunnon ostoon, ja kun pappakaan ei ole halukas osallistumaan rahoitukseen, joutuu Berner hankkimaan rahat vanhoilta tutuiltaan Alexilta ja Rickardilta, joiden tausta ei ole täysin moitteeton.

Samaan aikaan Williamin pomolla Christer Valentinilla on tuottoisat sisäpiirikaupat meneillään. Valentin on suunnitellut käyttävänsä asiasta tietämätöntä Berneriä syntipukkina ja käärivänsä itse muhkeat voitot. Pian William Berner löytääkin itsensä tuomittuna talousrikoksesta, jota ei ole tehnyt. Vaimo ei usko Williamin syyyttömyyteen, joten parin välit viilenevät. William päättää voittaa Andrean takaisin paljastamalla Valentinin vilpin.

Vankilassa Berner alkaa hioa kostosuunnitelmaa. Apureikseen hän saa Rickardin ja Alexin sekä Valentinin assistentin Karinin, joka tietää Bernerin olevan syytön. Berner suunnittelee aurinkoenergiainnovaation, jonka lupaa ratkaisevan koko maailman energiantarpeen ja vähän ylikin. Nelikko alkaa kehitellä huijausta Bernerin yhä istuessa vankilassa.

Kirja on viihdyttävä ja kekseliäs kertomus ahneista ihmisistä ja vallanhalusta. Valentin on tarinan konna ja Berner edustaa bisnesmaailman inhimmillistä puolta. Sopivaa särmää tähän kahtiajakoon tuovat Alex ja Rickard, joille raja oikean ja väärän välillä ei ole niin tarkka.

Juoneltaan kiinnostava ja sujuvasti kirjoitettu Den som gapar efter mycket pitää lukijan koukussa alusta loppuun saakka. Erittäin hyvä saavutus Kristofer von Beezeniltä, jolle tämä romaani on ensimmäinen.

[Stockholm: Lava, 2016]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *