Lars Inge Ström: Arvsynden
Pienellä maaseutupaikkakunnalla eletään 1950-luvun loppupuolta. Jahtiseurue tekee karmivan löydön, kun dreeveri Birro kaivaa sorakuopalta esiin nuoren naisen ruumiin. Rikoksen tutkinta-avuksi kunnan poliisilaitos pyytää valtionpoliisia, ja Tukholmasta lähetetään paikalle rikoskomisario Adalbert Brunner sekä kollegat Anton Lund ja Bo Persson. Mukaan lähtee myös oikeuslääkäri Anders Linder.
Ruumis tunnistetaan jokunen viikko aikaisemmin kadonneeksi Louise Permaniksi. Brunner, Lund ja Persson alkavat tutkia Louisen viimeisiä liikkeitä ja lähipiiriä yhdessä paikallisen poliisin kanssa.
Tutkijoille paljastuu, että näennäisesti uinuvan kylän pinnan alla kuohuu. Aikakausi on yhteiskunnallisen murroksen aikaa, ja naisten asema alkaa tulla yhä näkyvämmäksi, kun he alkavat toimia yhä vapaammin kodin ja perheen ulkopuolella. Tämä muutos ei miellytä kaikkia vanhaan patriarkaaliseen malliin tottuneita, ja turhautuminen purkautuu naisten alistamisena ja väkivaltana.
Tragedian kehittymisen taustalla vaikuttaa myös tapahtumat Suomessa vuonna 1918. Tamperelainen Risto Kallio sai saksalaisen sotilaskoulutuksen ja toimi aktiivisesti valkoisten puolella ja oli erikoistunut etenkin naispuolisten punaisten teloittamiseen. Sisällissota jätti kuitenkin jälkensä Kallioon ja hän kuoli pian tilanteen rauhoituttua. Häneltä jäi vaimo ja kaksi pientä tytärtä. Tyttöjen äiti ei pystynyt huolehtimaan lapsista, vaan toinen lähetettiin Saksaan ja toinen, Ritva, sukulaisten luo Tukholmaan.
Ritva jäikin Ruotsiin ja meni aikanaan naimisiin kiltin ja hyvän miehen Bernardin kanssa. He saivat pojan, Olofin, joka nyt kirjan tapahtuma-aikaan on aikuisuuden kynnyksellä. Bernard on vakavasti sairas, ja Ritvalla on suuri huoli Olofista, jolle hän uskoo siirtäneensä Kallion suvussa kulkevan perisynnin.
Lars Inge Ström kirjoittaa esikoisromaanissaan vakavasta ja aina ajankohtaisesta aiheesta. Tarinaan on saatu hyvin 1950-luvun ajankuvaa, ja henkilöhahmojen käytös, ajatukset ja asenteen tuntuvat uskottavilta ja luontevilta.
[Helsingborg: Hoi förlag, 2017]