Lena Karlin & Åsa Schwarz: Dockfabriken

Professori Heinrich Becker on vaimonsa Noran kanssa työasioissa Singaporessa, kun he joutuvat yllättäen järkyttävän tapauksen todistajiksi. Hissimatkan aikana mukaan nousee mies ja nainen, jotka kylmäverisesti tappavat Beckerin pariskunnan seurassa olleen Nobel-palkitun tiedemiehen.

Heinrich Beckerin alaa on tekoäly ja erityisesti robotit. Pian siepataan hänen kehittämänsä edistyksellinen Adam-robotti. Hieman myöhemmin katoaa myös mies itse, ja alkaa epäilyttää, että tapahtumilla on yhteys Singaporen murhaan. Tapausta tutkii Suojelupoliisin mies Alex Lindhage, joka alkaa selvittää Heinrichin työkuvioita ja yksityiselämän asioita. Järkyttynyt Nora auttaa parhaansa mukaan, ja Alex alkaa kiinnostua naisesta ehkä vähän liikaakin.

Tutkimuksissa Alexia kohdistaa huomionsa Heinrichin kollegaan Clara Sjöbergiin, jonka kanssa tällä on ollut jonkinlainen kilpailutilanne. Tuntuu että nainen salailee jotain. Myös Heinrichin ex-vaimo Adriane joutuu mukaan tutkintaan.

Vähitellen Heinrichistä ja hänen työstään alkaa paljastua puolia, joista Norallakaan ei ole ollut tietoa. Noraa odottaa vielä suurempikin yllätys, kun hän vihdoin ymmärtää totuuden Heinrichistä ja itsestään.

Tarinan kaltaiset robotit tekoälyineen ovat vielä fiktiota, mutta kirja antaa jännittävän ja vähän pelottavakin maistiaisen siitä, mihin tiede ja tekniikka voivat kehittyä. Ihmisen ja koneen ero ei olekaan niin selvä, kun tekoäly saa yhä inhimillisempiä piirteitä ja kykyjä.

Kirja ilmestyy suomeksi lokakuussa 2021: Nukketehdas (suom. Hanni Salovaara).

[Stockholm: Norstedts, 2020]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *