Lena Karlin & Åsa Schwarz: RansomTime

Tekoälyyn ja robotteihin erikoistunut professori Clara Sjöberg matkustaa junassa, joka törmää päistikkaa toiseen junaan. Clara selviää rytäkästä lähes ehjin nahoin, mutta monet muut eivät. Junaonnettomuus ei ole yksittäinen tapahtuma, vaan ympäri Ruotsia tapahtuu samanaikaisesti muutakin vakavaa: lentokone putoaa, metro seisahtuu ja pörssin toiminta lamaantuu. Koko maa on hetkessä hälytystilassa, ja turvallisuuspoliisi Alex Lindhage ottaa tutkintavastuun. Hän pyytää apuun myös Claran, joka on aiemminkin auttanut poliisia cyber-rikosasioissa.

Clara suostuu mielihyvin Alexin pyyntöön, sillä hän on rakastunut komeaan poliisimieheen. Myös Alexin poliisikollega Maritalla on tunteita tätä kohtaan, eivätkä naiset tiedä haaveilevansa samasta miehestä.

Mutta takaisin asiaan: oudoille tapahtumille saadaan selitystä, kun kiristäjä TimeLord ilmoittaa Twitterissä (nyk. X) olevansa tempausten takana. Ja jatkoa seuraa, ellei hänen lunnasvaatimuksiinsa suostuta. Vaikuttaa siltä, kuin TimeLord pystyisi jollain tapaa manipuloimaan digitaalista aikaa.

Sivutöinään Clara yrittää saada käynnistettyä Adam-robottia, joka jäi hänen haltuunsa sen kehittäjän Heinrich Beckerin kuoltua. Hän saa viestejä, jotka on lähetetty Heinrichin nimissä. Näiden salaperäisten vihjeiden perusteella lähtevät Alex ja IT-mies Tom vaaralliselle tehtävälle estääkseen TimeLordia täyttämästä uhkaustaan. Mutta onko kyseessä vain Claran kautta onnistunut harhautus?

Tarina nostaa esille harvemmin esitetyn uhan, digitaalisen ajan manipuloimisen ja sen vaikutukset koko yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin. RansomTime on jatkoa kirjailijaduon edelliselle teokselle Dockfabriken (Nukketehdas) ja loppuratkaisusta päätellen jatkoa seuraa.

[Helsingborg: Hoi förlag, 2023]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *