Lina Areklew: I mörkret

Fredrik Fröling on sairauslomalla loukkaannuttuaan vakavasti sarjan edellisessä osassa. Fredrikillä on vielä vanhojakin traumoja työstettävänään, sillä hän menetti lapsuudenperheensä, vanhemmat ja veljen Estonia-katastrofissa. Psyykelääkkeiden lisäksi hänellä on nyt reilu satsi kipulääkkeitä, ja lisää vain määrätään. Fredrik yrittää kuitenkin selvitä ilman lääkitystä ja siitä seuraavaa riippuvuutta, joten pillerivuori kotona kasvaa ja hän varastoi arsenaalia kätevästi muovikassissa keittiössä.

Kuntoutuksessa on suurena apuna puheterapeutti Ida Niemi, ja terapiasuhde vaihtuu seurustelusuhteeksi. Ida on sitoutunut ja haluasisi edetä parisuhteessa. Fredik kyllä ymmärtää Idan arvon ja periaatteessa kaikki on ok, mutta mielen perukoilla kummittelee yhä Sofia Hjortén, jonka hän tuntee jo vuosien takaa. Edellisenä kesänä Fredrik ja Sofia kohtasivat pitkän tauon jälkeen, mutta molemminpuolisesta kiinnostuksesta huolimatta pariskuntaa ei heistä tullut.

Sofia ei jäänyt Fredrikin perään itkemään, vaan on nyt viimeisillään raskaana. Isäkokelas on karismaattinen ja arvostettu poliisin profiloija Kaj Marklund, joka tosin on tahollaan naimisissa näyttelijä Metten kanssa. Kuusikymppinen pariskunta on tavallaan erossa, mutta erittäin läheisissä väleissä edelleen. Mette haluaa myös jonkinlaiseksi bonus-äidiksi Sofian tulevalle lapselle. Sofia on aiheellisesti ärsyytynyt Meten sekaantumisesta raskauteen ja synnytyssuunnitelmiin. Sofian ja Kajn suhde on myös hieman erikoinen, eikä Sofialla ole aikomustakaan jakaa tulevaisuudessa elämäänsä miehen kanssa muuta kuin lapsen huoltajuuden merkeissä.

Kirjan rikosjuoni käsittelee 4-vuotiaan Ellien tapausta. Tyttö katoaa perheensä luksusviikonloppuasunnolta eräänä yönä, eikä hänestä etsinnöistä huolimatta löydy jälkeäkään. Vanhemmat ovat syystäkin pois tolaltaan. Kun samasta perheestä katoaa toinenkin jäsen, Ellien aikuinen sisarpuoli Madeleine, joutuu myös Fredrik taas matkustamaan Ulvööhön. Madde on nimittäin Fredrikin erikoislaatuisen ystävän Philipin salattu tyttöystävä, eikä Fredrik suostu palaamaan kotiin Tukholmaan ennen kuin Madde on tullut takaisin.

Fredrik ja Philip majoittuvat Sofian luo, eikä tämä yhteiselo suju täysin kitkatta. Epävarma Ida viestittelee Tukholmasta käsin ja pelkää, että Fredrik valitsee taas Sofian. Lopulta Fredrikiltä menee hermo Idan mankumiseen ja kyselyyn ja hän sanoo suhteen kylmästi irti. Ida reagoi yllättävällä tavalla, ja taas on Fredrikillä uusi traumaattinen kokemus elettävänään.

I mörkret on erittäin suositeltavaa lukemista hienosti kirjoitettujen henkilöhahmojen ja kiinnostavan juonenkehittelyn ansiosta. Ensin kannattaa kyllä lukea sarjan avaus Ur askan (suomeksi:Juhannusruusut), jotta tietää tarinan taustat ja tuntee päähenkilöt.

Tämä kirja on ilmestynyt myös suomeksi nimellä Lumimyrsky, jonka on suomentanut Terhi Vartia.

[Stockholm: Bazar förlag, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *