Lina Areklew: Ur askan

Joukko nuoria osallistuu vuonna 1979 seurakunnan kesäleirille Pohjanlahden rannikolla sijaitsevalla Ulvön saarella. Ongelmanuorten leiri ei suju aivan suunnitelmien mukaan, kaikenlaista hässäkkää esiintyy, ja lopulta eräs osallistujista kuolee hirttäytymällä.

Vuoden 1994 Estonian haverissa kuolee matkustajina olleet Frödingin perheen vanhemmat. Lapset Fredrik ja Niklas pelastautuvat samalle lautalle, mutta ennen turvaan pääsyä huuhtoutuu Niklas mereen. Hänen ruumistaan ei koskaan löydetä. Tapaus jättää vakavat arvet Fredrikin mieleen. Vuosia kuluu, mutta hän ei suostu uskomaan Niklaksen kuolemaan.

Fredrik käy poliisikoulun, mutta ei lopulta pysty toimimaan ammatissa psykologisten ongelmiensa vuoksi. Myös psyykenlääkkeitä kuluu huolestuttavia määriä.

Eräänä päivänä Fredrik luulee taas näkevänsä Niklaksen kadulla. Hän lähtee seuraamaan veljekseen luulemaansa miestä, joka tapaa hotellinjohjaja Adam Cederin ja yhdessä miehet astuvat hotelliin sisään. Fredrik kadottaa ”Niklaksen”, mutta lähtee myöhemmin hetken mielijohteesta seuraamaan Cederiä uskoen tämän johdattavan itsensä Niklaksen luo.

Ajomatka on pitkä ja päättyy Ulvöhön. Seuraava aamu valkenee ankeana, Fredrik on krapulainen ja lääkkeistä sekaisin. Olo ei parane, kun käy ilmi, että Adam Ceder on päässyt yön aikana hengestään rikoksen uhrina.

Cederin kuolemaa ryhtyy tutkimaan poliisi Sofia Hjortén, joka tuntee Fredrikin yhteiseltä 15 vuoden takaiselta poliisikoulukurssilta. Yhteys kuitenkin katkesi kuin seinään, mutta vanhan tunteet nousevat pintaan uuden tapaamisen myötä. Asiaa tosin mutkistaa se, että Fredrik on epäiltynä murhasta ja lähtee pakosalle.

Adam Cederin murhan selvittely vie Sofian syvälle menneisyyteen ja kohtalokkaalle leirille, jossa tapahtunut kuolemantapaus alkaa sekin näyttäytyä jonain muuna kuin traagisena itsemurhana.

Ur askan on Lina Areklewin erittäin lupaava esikoisdekkari, joka toivottavasti saa myös jatkoa. Tarinan juoni yhdistää jouhevasti ja uskottavasti kesäleirin ja Estonian onnettomuuden nykypäivänä tapahtuvaan rikokseen. Ruotsin Korkerannikon maisemat takavaat hienon miljöön, ja mielenkiintoiset henkilöhahmot pitävät tarinan käynnissä.

Kirja on suomennettu: Juhannusruusut (suom. Laura Kulmala).

[Stockholm: Strawberry förlag, 2020]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *