Lina Bengtsdotter: Annabelle

Ruotsin perähikiällä Västergötlandin ja Värmlandin rajamailla sijaitsee pieni Gullspångin kunta, jonka elämänmeno häiriintyy eräänä kesäisenä perjantai-iltana. 17-vuotias Annabelle Roos ei saavu kotiinsa sovittuun aikaan. Äiti Nora on sekopäinen huolesta, ja isä Fredrik lähtee etsimään tyttöä. Viikonlopun kuluessa ei Annabellestä löydy jälkeäkään, joten poliisi alkaa tutkia asiaa. Paikalle saapuu myös vapaaehtoisista koostuva Missing people -etsintäryhmä.

Tilanteen vakavuuden takia hätiin hälytetään myös vahvistusta Tukholmasta, josta paikalle lähetetään poliisit Charline ”Charlie” Lager ja Anders Bratt. Charlie ei ole komennuksesta kovin innoissaan, sillä hänellä on omakohtaista kokemusta kyseisestä Gullspångista, jossa hän vietti lapsuutensa. Hän jätti paikkakunnan ja kaikki ikävät muistot taakseen lähes 20 vuotta aikaisemmin 14-vuotiaana, eikä ole sen koomin palannut.

Perillä Gullspångissa Charlie ja Anders kohtaavat tylyn todellisuuden. Paikkakuntaa vaivaa työttömyys ja näköalattomuus, alkoholismi ja masennus. Ainoa suurempi työnantaja on vaneritehdas, jonka omistajan teini-ikäinen poika Svante käyttää sumeilematta asemansa tuomaa valtaa. Gullspångin lapset kännäävät ja bailaavat ankarasti, eivätkä vanhemmat jaksa välittää painiessaan omien ongelmiensa kanssa.

Pääjuonen ohella kirjassa seurataan takaumina kahden tytön, Rosan ja Alicen ystävyyttä, jossa on vinksahtanut pohjavire. Rosa on dominoiva ja mieleltään häiriintynyt ja ohjailee heikompaa Alicea mielivaltaisesti. Rosan käytöksellä on kohtalokkaat seuraukset, ja kirjan edetessä selviää, miten tyttöjen tarina liittyy nykypäivään ja Gullspångin tapahtumiin.

Tutkimusten edetessä Charlie joutuu vaikeuksiin törttöiltyään juovuspäissään, ja hänet passitetaan sairauslomalle. Charlie jää kuitenkin seudulle ja jatkaa epävirallisia tutkimuksiaan, joiden myötä hänelle paljastuu järkyttäviä asioita omasta ja äitinsä menneisyydestään.

Annabelle on mukaansatempaava ja jännittävä kertomus, jossa pikkupaikkakunnan miljöön, tunnelman ja ihmisten kuvaus on vakuuttavaa. Kekseliäs juoni pysyy koossa loppuun asti. Kirjan voi lukea myös suomeksi Sirkka-Liisa Sjöblomin käännöksenä.

[Stockholm: Forum, 2017]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *