Lina Bengtsdotter: Beatrice

Beatrice on kolmas osa Charlie Lager -sarjassa, jonka yhdistävänä teemana on kadonneet tytöt. Edellisten kirjojen päähenkilöt Annabelle ja Francesca olivat teinityttöjä, Beatrice puolestaan on vasta yhdeksän kuukauden ikäinen vauva, joka katoaa pihalta kesken päiväunien.

Tapahtumat sijoittuvat Vänernin rannalla sijaitsevaan Karlstadiin, joka miljööltään poikkeaa aiempien kirjojen maisemista. Etäisyys tuttuun Gullspångiin on vain 80 kilometriä, mutta Karlstadissa eletään kuin eri planeetalla. Beatricen vanhemmat Frida ja Gustav Palmgren ovat paikkakunnan silmäätekeviä ja menestyviä ihmisiä, tosin Fridan menneisyydestä paljastuu särjöjä, jotka rikkovat kauniin pintakuoren. Myös Gustavin bisneskuvioissa on poliiseilla selviteltävää. Pariskunnan lähimmät ystävät David ja Charlotte Jolander ovat kovin vaitonaisia ja vältteleviä keskusteluissaan poliisien kanssa.

Toisena juonikuviona on Gullspångista tutun Sara Larssonin nykyistä elämä. Isän kuoleman jälkeen hänet on sijoittettu nuorisokotiin, jossa hän ystävystyy Lon ja Nickin kanssa. Tytöt uskoutuvat toisilleen elämänsä käänteistä, sijaisperheistä ja kokemuksistaan. Vasta tarinan lopppu puolella selviää, kuinka nämä kaksi rinnakkaista juonta liittyvät yhteen.

Lina Bengtsdotter on taitava kuvaamaan kovia kokeneiden nuorten tyttöjen maailmaa ja sielunmaisemaa. Sen sijaan Beatricen hyväosaiset vanhemmat jäävät jokseenkin vaisuiksi, eikä heidän hätänsä lapsestaan tunnu aidolta. Charlie Lager on tuttuun tapaan hyvin ongelmainen hahmo, eikä hän tunnu millään saavan elämäänsä järjestykseen. Kaiken kaikkiaan Beatrice on kuitenkin hyvin kirjoitettu ja sujuva dekkari, jonka voi lukea myös suomeksi Elina Lustigin kääntämänä.

[Stockholm: Forum, 2020]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *