Lina Bengtsdotter: Lågorna

Vega saa kotiinsa Lontooseen yllättävän puhelinsoiton lapsuudenystävältään Katjalta. Humalaiselta ja itkuiselta kuulostavan Katjan asia jää vähän epäselväksi, kun puhelu kesken kaiken katkeaa. Vega yrittää soittaa takaisin, mutta Katja ei enää vastaa. Puhelussaan Katja pyysi Vegaa palaamaan kotiin Silverbrohon, sillä ”asioita on tullut esille”. Vega hätääntyy, sillä hänellä ja Katjalla on nuoruudesta painolastina salaisuus, jonka he vannottivat pysyvän vain heidän keskeisenään.

Vega ei näe muuta mahdollisuutta kuin matkustaa lapsuudenmaisemiin Katjaa tapaamaan. Aviomies ja pariskunnan pieni poika jäävät Lontooseen. Paluu Silverbrohon ei ole helppo, lapsuuden ja nuoruuden kokemukset pyrkivät pintaan. Elämä syrjäseudulla isoäidin, isän ja äidin sekä ystävän Jackin kanssa tulee myös lukijalle tutuksi kirjan toisen aikatason myötä.

2000-luvun alussa Katja muuttaa Vegan naapuriin äitinsä Kristinan ja kahden sisaruksensa kanssa. Kristinan elämää varjostaa 80-luvulla tapahtunut tragedia: hänen siskonsa Sofia katosi 15-vuotiaana, eikä hänen kohtalostaan saatu selvyyttä.

Vega ja Katja ystävystyvät ja yhdessä Jackin ja Katjan veljen Dannyn kanssa he muodostavat nelikon, joka yrittää selviytyä teini-iän haasteista ympäristön asettamien rajoituksien ja paineineiden keskellä. Sitten tapahtuu jotain, jonka seuraukset yllättävät Vegan ja Katjan. Yhtäkkiä tilanne ei olekaan heidän hallussaan ja tapahtumien eskaloituessa myös heidän keskinäiset välinsä joutuvat koetukselle.

Nykypäivässä eletään vuotta 2018. Vegan saavuttua Silverbrohun ei hän löydä Katjaa. Kukaan ei myöskään tunnu tietävän tämän liikkeistä mitään. Katja yrittää paikallistaa vanhan ystävänsä, joka on tunnettu katoamistempuistaan. Aina ennen Katja on kuitenkin palannut takaisin. Nyt hänestä ovat huolissaan myös Kristina ja tytär Stella.

Lågorna on Lina Bengtsdotterin neljäs kirja, joka tosin on ideoitu jo ennen Charlie Lager -trilogiaa (Annabelle, Francesca, Beatrice). Yhteistä kirjoille on miljöö ja teema, teinityttöjen elämä rikkinäisten ihmissuhteiden ja rajallisten mahdollisuuksien maailmassa. Lina Bengtsdotter kirjoittaa vahvasti ja uskottavasti aihepiiristä, joka ankeudestaan huolimatta näyttää myös ihmisten vahvuuden ja elämänuskon.

Kirja ilmestyy suomennettuna toukokuussa 2023: Liekit (suom. Anu Koivunen).

[Stockholm: Forum, 2022]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *