Lisa Bjurwald: Ta min hand

Rebecka Born on siirretty sivuun poliisin erikoisyksiköstä ihmiskauppajuttuun (Tills bara aska återstår) liittyvien tapahtumien takia. Asian johdosta on menossa sisäinen tutkinta, eikä Rebecka voi sen aikana toimia poliisina. Tämän lisäksi elämää sekoittaa tuore avioero.

Mutta kun Rebecka saa vihjeen pakolaislapsiin liittyvästä rikosepäilystä, alkaa hän epävirallisesti tutkia juttua. Hän alkaa selvitellä kahden syyrialaispojan, 6-vuotiaan Karimin ja tämän pikkuveljen Khalilin olinpaikkaa. Ongelman laajuus selviää, kun käy ilmi, että vähintään 10 000 pakolaislasta on kateissa Eurooppaan saapumisensa jälkeen (lähde: Missing Children Europe).

Asiaan paneutuminen johdattaa Rebeckan ahdistavaan ja pimeään maailmaan, joka on kaikkialla läsnä mutta piilossa ja salattuna. Kontaktiensa ansiosta Rebecka pääsee soluttautumaan pedofiilien nettiyhteisöön, joka vetää hänet syvälle karmaisevaan todellisuuteen, jossa lapsia kohdellaan julmimmalla mahdollisella tavalla. Internetin tuomat mahdollisuudet ovat tehostaneet pedofiilien rikollista toimintaa. Se on saanut uusia muotoja, kun jakelukanavat ovat laajentuneet ja verkostuminen on käynyt yhä helpommaksi.

Lisa Bjurwald kirjoittaa tästä järkyttävästä aiheesta suoraan ja asiallisesti. Vaikka Ta min hand on fiktiota, sen tapahtumat ovat totisinta totta lukemattomille lapsille ympäri maailman. Kirja ei ole kevyttä tai helppoa luettavaa, vaan tehokas herätys maailmaan, jossa ihmisen julmuudella ei ole mitään rajaa. Kirjailija nostaa myös esiin kysymyksen, miksei tuhansien pakolaislasten katoaminen Euroopassa aiheuta samanlaista reaktiota ja medianäkyvyyttä kuin yhden länsimaalaisen lapsen sieppaus.

Tämä kirja on journalisti Lisa Bjurwaldin toinen dekkari Rebecka Bornista. Aiemmin hän on kirjoittanut kaksi tietokirjaa eurooppalaisesta rasistisesta äärioikeistolaisuudesta.

[Stockholm: Bladh by Bladh, 2017]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *