Magnus Jonsson: Mannen som lekte med dockor

Magnus Jonssonin esikoisteos Mannen som lekte med dockor on myös ensimmäinen osa suunniteltua Viha-trilogiaa. Nimensä veroisesti avauksesta löytyy niin vihaa, pelkoa kuin väkivaltaakin siihen malliin, että paikoitellen meno jo vähän hirvittää. Tarinan keskiössä on mies, joka tappaa kaksi naista ja tekee ruumiista nuken oloisia meikin ja lakan avulla.

Tapauksen tutkinnasta vastaavat rikospoliisit Rickard Stenlander ja Erik Svensson sekä avustajaksi värvätty hakkeri Linn Ståhl, joka on aiemmin toiminut aktiivisesti Antifasistisessa toimintaryhmässä, joka on Ruotsin turvallisuuspoliisin mustalla listalla. Tästä johtuen yhteistyö poliisin ja Linnin välillä ei kaikilta osin suju täysin jouhevasti.

Toisena juonena on äärioikeistolaisen rikollisryhmän kostoaikeet Linniä kohtaan tämän häirittyä heidän toimintaansa aiemmin.

Romaanin henkilöt on kuvattu hieman liian alleviivatusti, esimerkiksi Erikin hiphoppari-imagoa korostetaan lähes kyllästymiseen saakka. Jostain syystä henkilöt myös tuntuvat vähän ärsyttäviltä. Rickardin, Erikin ja Linnin muodostama tiimi toimii kuitenkin hyvin yhteen, eikä heidän välilleen ole luotu keinotekoisia jännitteitä. Kirjan juoni etenee vauhdilla, ja toiminta on suoraviivaista. Esimerkiksi Linnin pako vanhan vihollisen Jörgen Krantzin kynsistä on jännittävää luettavaa.

Kirja on aihepiiriltään valitettavan ajankohtainen kuvatessaan äärioikeiston ja fasistisen ajattelun nousua ja uhkaa.

[Stockholm: Modernista, 2016]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *