Malin Persson Giolito: Bara ett barn

Alakoulun opettaja Karin Lidstrand on huolissaan 7-vuotiaasta oppilaastaan Alexista, joka käyttäytyy epänormaalin aggressiivisesti ja arvaamattomasti. Poika on mustelmilla ja olemukseltaan hoitamattoman oloinen. Kouluterveydenhoitajan luona paljastuu ongelman todellinen luonne ja laajuus: Alex on joutunut pitkäaikaisen kaltoinkohtelun uhriksi, josta todisteena on palovammoja ja mustelmia. Jatkotutkimuksissa sairaalassa löytyy lisäksi vanhoja luunmurtumia. Lastensuojelu puuttuu Alexin asiaan ja hänet otetaan huostaan.

Alexin äiti Linda kertoo sosiaaliviranomaisille pojan isästä Christeristä, jonka väkivaltaista ja julmaa käytöstä äiti ja poika ovat joutuneet kestämään. Tapauksen selvittämisen käynnistyessä Alexin asioiden hoitajaksi määrätään asianajaja Sophia Weber. Tutkimuksia tekevät niin poliisi kuin sosiaaliviranomaisetkin, mutta eivät kuitenkaan pysty estämään tragediaa, jossa Christer kuolee ja tekijäksi epäillään Alexia.

Malin Persson Giolito kirjoittaa sujuvasti, etenkin Alex ja Linda on kuvattu elävästi ja kiinnostavasti. Kirjan rakenne kuitenkin tuntuu hieman jarruttavan mielenkiintoisen tarinan kulkua, sillä päähenkilö Sophian yksityiselämää kuvaavat jaksot tuntuvat jostain syystä oudon irrallisilta ja jopa turhilta.

Persson Giolitosta on kuitenkin kehittymässä erittäin kiinnostava kirjailija, ja hänen uusin romaaninsa Störst av allt onkin jo huippuluokkaa.

Kirja ilmestyy suomennettuna toukokuussa 2021: Lapsi vain (suom. Tarja Lipponen).

[Stockholm: Wahlström & Widstrand, 2017. Ilmestynyt ensimmäisen kerran 2010]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *