Malin Persson Giolito: I dina händer

Dogge ja Billy ovat olleet kavereita pienestä pitäen. He asuvat Tukholman liepeillä eri lähiöissä, jotka fyysisesti sijaitsevat lähekkäin, mutta henkisesti alueuden välimatka on suuri. Doggen perheellä on talo vauraassa Rönnvikenissä, ja Billy asuu äitinsä Leilan ja kolmen sisaruksensa kanssa kaksiossa Våringessä, jonka asukkaat elävät elämäänsä huomattavasti pienemmillä resursseilla.

Ulkoisesta menestyksestä huolimatta ovat Doggen vanhemmat Jill ja Teo tuuliajolla, eivätkä he ole kovinkaan läsnä poikansa elämässä, joten tämä saa kasvattaa itsensä kuten parhaaksi näkee. Pian hän ja Billy sotkeutuvatkin Våringen tuhnuiseen alamaailmaan ja hakevat elämäänsä sisältöä paikallisen gangsterin apupoikina.

Doggen ja Billyn elämää seurataan takaumina sekä nykyhetkessä, jolloin pojat ovat 14-vuotiaita. Elämä on ajanut kaverukset siihen pisteeseen, että eräänä joulukuisena yönä Dogge ampuu Billyn lapsuudesta tutulla leikkikentällä Våringessä. Dogge pakenee paikalta, mutta hälyttää paikalle apua.

Paikallinen poliisi Farid Ayad tuntee molemmat pojat jo vuosien takaa. Hän tuntee myös Våringen maailman, vaikka on itse jo muuttanut pois alueelta. Hän on ensimmäisenä tapahtumapaikalla ja tunnistaa Billyn, joka on elossa, mutta vaikeasti haavoittunut. Billy kiidätetään sairaalaan, ja Farid käy noutamassa Doggen kuulusteltavaksi.

Leila järkyttyy kovin Billyn kohtalosta, eikä meinaa uskoa tapahtumaa todeksi. Billy on vain hieman aiemmin päättänyt muuttaa elämänsä suuntaa ja pyrkinyt pois rikollisesta maailmasta.

I dina händer on ahdistavaa luettavaa ja erityisen tuskallista on seurata pienten alle 10-vuotiaiden poikien luisumista tielle, jossa suunta on vain alaspäin. Heidän elämänsä kuvautuu toivottomana taisteluna hyväksynnästä, eivätkä mitkään normaalielämän raamit tunnu riittävän. Koulu ei kiinnosta, ja osansa poikien pahasta olosta saa kokea myös paikallista elintarvikekauppaa pitävä Sudden, jonka myymälää Dogge ja Billy säännöllisesti terrorisoivat.

Kauppias on vuosia yrittänyt saada gangstereita kuriin, mutta poliisin resurssit eivät riitä puuttumaan pikkurikollisten puuhiin. Myös kaupunki tuntuu antaneen periksi Våringen suhteen, sillä lähiöstä lakkautetaan nuorisotilat ja kirjasto. Asukkaat saavat pärjätä omillaan, joten viimein Suddenkin joutuu turvautumaan ainoaan epätoivoiseen keinoon, joka on jäljellä.

Kirja ilmestyy suomeksi lokakuussa 2023: Sinun käsissäsi (suom. Maria Mitrunen).

[Stockholm: Wahlström & Widstrand, 2022]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *