Malin Stehn: Ett gott nytt år

Nina ja Fredrik lähtevät lastensa Antonin ja Vilgotin kanssa perinteisiin uudenvuoden juhliin Lollon ja Maxin luo. Vanhin lapsista, 17-vuotias Smilla, on saanut luvan järjestää omat bileet kotona. Bailuihin saapuu myös Lollon ja Maxin tytär Jennifer, jonka kanssa Smilla on ollut läheinen pienestä pitäen. Nyttemmin tytöt ovat kuitenkin etääntyneet toisistaan, eikä tämä ainakaan haittaa Ninaa, joka kokee Jenniferin arvaamattomana ja epämiellyttävänä.

Lollon ja Maxin luona juhlitaan ankarasti, ainoastaan Fredrik pysyttelee selvin päin, sillä hän on unohtanut tilata seurueelleen taksin paluumatkaa varten ja joutuu itse toimimaan kuskina. Ninalla menee sen verran lujaa, ettei hän edes huomaa Fredrikin vesilinjaa.

Hieman ennen puoltayötä Fredrik saa Jenniferiltä puhelun, jossa tämä kertoo olevansa matkalla kotiin ja haluavansa puhua Fredrikin kanssa. Fredrik menee lievään paniikkiin, sillä Jennifer uhkaa paljastaa jotain, joka vaarantaa Fredrikin parisuhteen, perhe-elämän ja opettajan uran. Hän suostuu tapaamaan tytön ulkona tämän kodin lähettyvillä puhuakseen järkeä humalaiselle teinille. Tapaaminen ei kuitenkaan suju rakentavissa merkeissä, ja keskustelun tuoksinassa Jennifer mätkähtää maahan ja satuttaa itsensä.

Fredrik palaa juhliin, eikä kukaan ole huomannut hänen poissaoloaan. Aamuyön tunteina juhlaväki palaa koteihinsa, ja seuraava aamu on odotetun ankea. Nina ei muista koko kotimatkasta mitään. Fredrik on muuten vain outo ja ärsyyntynyt.

Jossain vaiheessa Lollo kyselee Jenniferin perään ja yllättyy kun kuulee, ettei tyttö ole ollut Smillan luona yötä. Tunteja kuluu, eikä Jenniferiin saada yhteyttä. Smilla kertoo hänen lähteneen kotiinsa jo ennen vuoden vaihtumista riidan seurauksena. Fredrik on visusti vaiti yöllisestä kohtaamisesta, mutta huono omatunto Jenniferin kohtalosta painaa häntä ankarasti. Hän alkaa jopa epäillä vahingossa tappaneensa Jenniferin.

Tarinan kertojina vuorottelevat Fredrik, Nina ja Lollo, jotka kaikki kokevat tapahtumat omasta näkökulmastaan. Etenkin Fredrikin paha olo on todellisen tuntuista, eikä hän voi salata tuntemuksiaan Ninalta. Selitykseksi hän tosin antaa työn aiheuttaman stressin, eikä Nina ei voi ymmärtää, miksei mies hae ongelmiinsa apua lääkäriltä.

Kirjassa on vahva psykologinen viritys, eikä asioiden todellinen tola paljastu ennen aikaisesti, vaan kireä tunnelma säilyy koko tarinan ajan. Kirjan suomenkielistä versioita (Kun vuosi vaihtuu, suom. Jaana Nikula) joudutaan odottelemaan ensi lokakuuhun saakka.

[Stockholm: Albert Bonniers förlag, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *