Malin Stehn: Lycka till

William ja Emily viettävät unelmahäitään upeassa skoonelaisessa kartanomiljöössä. Emily on stressannut sään suhteen, mutta ilma on ollut suotuisa ja juhlavieraat viihtyvät. Toinen ongelma-alue on Emilyn lähisukulaiset eli äiti Annika ja veli Erik, joiden saapumisesta ei ollut täyttä varmuutta. Molemmat ovat kuitenkin paikalla ja kaikki näyttää sujuvan suunnitelmien mukaan, vaikkakin Annikalle tuntuu juhlajuoma maistuvan, ja Erik kokee itsensä ulkopuoliseksi muista syistä.

Loppumetreillä juhlien tunnelma kuitenkin lässähtää pahan kerran, sillä linnan puutarhasta löytyy kuollut mies.

Tragedian syitä lähdetään etsimään kahdeksan vuoden takaa. Malmössä asuvat lapsuudenystävät Erik ja William ovat juuri saaneet koulun käytyä ja juhlinta on sen mukaista. Eräiden bileiden päätteeksi pojat saavan päähänsä lähteä tyyppäämään kaverinsa Hampuksen isän urheilullista bemaria. Koeajo päättyy ojaan ja pojat sairaalaan.

Vanhemmiltaan Annikalta ja Matsilta salassa on myös Erikin 16-vuotias sisko Emily ollut mukana juhlissa. Hänen ystävänsä hoitaa tolkuttomassa kunnossa olevan Emilyn nukkumaan, ja aamun herätys on ankea, kun tiedot onnettomuudesta saavuttavat myös krapulaisen tytön.

Auto-onnettomuus vaikuttaa kaikkien elämään: Erikin lupaava jalkapalloura tyssää halvaantumiseen, vähäisin kolhuin selvinnyt William saa tuomion rattijuopumuksesta ja vammantuottamuksesta, Annika katkeroituu tapauksen johdosta ja lopulta Mats haluaa erota.

Annika on ladannut kaikki toiveensa ja tarmonsa Erikin pelaanjanuran pönkittämiseen ja jää nyt tyhjän päälle. Kun Erik pitkän kuntoutuksen jälkeen haluaa muuttaa omilleen Göteborgiin opiskelemaan, alkaa yksin jäänyt Annika vähitellen alkoholisoitua ja katkeroitua entisestään. Emily jää sivuun selviytymään yksin kaikesta järkytyksestä.

Kun Emily muutaman vuoden kuluttua alkaa seurustella Williamin kanssa, ei Annika voi hyväksyä tilannetta, joten äidin ja tyttären välit viilenevät entisestään.

Tarinaa seurataan eri kertojien näkökulmasta ja eri aikoina. Vähitellen alkaa käydä selväksi, että onnettomuuteen liittyy ehkä jotain muutakin, kuin mitä on luultu. Henkilöiden väliset jännitteet ja suhteet joutuvat koetukselle ja lopputuloksena yksi elämä päättyy hääjuhlassa.

Lycka till on Malin Stehnin toinen aikuisille kirjoittama kirja, kannattaa ehdottomasti lukea myös edellinen Ett gott nytt år (Kun vuosi vaihtuu), jonka psykologinen ote oli vielä tätäkin onnistuneempi.

Kirja ilmestyy suomennettuna syyskuussa 2023: Onnea vaan (suom. Outi Knuutila-Sundqvist).

[Stockholm: Albert Bonniers förlag, 2023]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *