Malin Thunberg Schunke: De rättslösa

Italiassa maataloustuotanto tarvitsee vuosittain suuria määriä sesonkityöntekijöitä, jotka usein ovat nuoria ulkomaalaisia, jotka saapuvat maahan parempien tienistien ja mahdollisuuksien takia. Usein tulijat joutuvat kuitenkin pettymään, sillä työolosuhteet eivät suurtiloilla aina ole häävit, työ on kovaa, eikä heillä ole juurikaan mitään oikeuksia, vaikka palkka jäisikin saamatta.

Kun muutamia tällaisia työntekijöitä ilmoitetaan kadonneeksi, käynnistävät EU:n Eurojust-viraston Esther Edh ja Fabia Moretti tutkimukset tapausten selvittämiseksi. Kateissa on myöskin brittiläinen toimittaja, joka on ollut kiinnostunut tilojen toiminnasta. Kadonneiden jäljet johtavat eräälle luomutilalle, joka on mafian omistuksessa. Maatilan toiminta kiinnostaa poliisia muutenkin, joten tutkintaryhmässä mukana oleva poliisi Corrado Sanna päättää lähettää kentälle nuoren poliisin Tommaso Grillon under cover -tehtävään.

Tommaso pyrkii töihin syrjäiselle tilalle ja onnistuukin soluttautumaan mukaan. Tomaatinpoiminnan ohessa hän alkaa vaivihkaa kysellä kadonneiden työntekijöiden perään, mutta kukaan ei uskalla puhua. Vähitellen ekotilan toiminnasta alkaa kuitenkin paljastua seikkoja, joita omistajat haluavat pitää salassa hinnalla millä hyvänsä. Tommaso huomaa operoivansa melko vaarallisilla vesillä.

Kotona Tukholmassa Esther on tavannut lupaavalta tuntuvan miehen, Johnnyn ja virittelee vakavampaa suhdetta tämän kanssa. Johnnyllä on kuitenkin myös salainen elämänsä, josta Estherillä ei ole aavistustakaan.

De rättslösa kuvaa säälimätöntä maailmaa, jossa ihmisen ahneus ja vallanhimo jyräävät alleen inhimillisyyden ja ihmisarvon. Tässä asetelmassa voittajat vievät kaiken ja häviäjät jäävät ilman armoa ja lainsuojaa. Tämä on toinen osa Esther Edhin ja Fabia Morettin työstä kertovassa sarjassa.

[Stockholm: Piratförlaget, 2020]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *