Malin Thunberg Schunke: Ett högre syfte

Ruotsalaiset ystävykset Fredrik Cederbeck, Manfred Halvarsson, Carl Ludwig Bergenroth ja Amir Yasin matkustavat Etelä-Ranskaan viettämään Fredrikin polttareita. Tiedossa on jotain aivan muuta kuin vain poikien saunailta. Matkaan on satsattu, ja tarjolla on luksusmajoitusta ja hienoja ravintoloita.

Mutta heti ensimmäisenä iltana reissu saa järkyttävän käänteen. Ryhmän ollessa baarissa tapahtuu siellä ampumavälikohtaus, jossa kuolee ja haavoittuu useita henkilöitä. Fredrik, Ludwig ja Manfred selviävät rytäkästä ehjin nahoin, mutta Amir joutuu tapahtumien keskipisteeseen. Savun hälvettyä on Amir sekavassa tilassa ja hänet kuljetetaan pois paikalta. Hän pelkää joutuneensa hyökkääjien vangiksi, mutta lopulta hänelle selviää asioiden oikea tola: hän on syytettynä terroristisesta rikoksesta.

Tästä alkaa Amirin painajainen. Hän yrittää vakuuttaa syyttömyyttään, mutta kukaan ei tunnu uskovan selityksiä. Muut ryhmän jäsenet lähtevät saman tien kotiin Ruotsiin ja yrittävät sieltä käsin auttaa ystäväänsä. Ranskassa terrorismi otetaan kuitenkin erittäin vakavasti, ja Amir passitetaan vankilaan odottamaan tapauksen tutkinnan edistymistä.

Amirin perhe Ruotsissa ei saa yhteyttä mieheen, ja tilanne alkaa tuntua toivottomalta. Ranskalaiset ovat vakuuttuneita Amirin syyllisyydestä, eikä apua tunnu olevan saatavissa mistään.

Jupakan tutkintaan osallistuu myös Euroopan Unionin Eurojust-virasto, joka on perustettu auttamaan eri eu-maiden kansallisia viranomaisia sellaisen terrorismin ja järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa, johon liittyy useampi maa. Sen tarkoituksena on ratkoa eri maiden erilaisista oikeusjärjestelmistä johtuvia ongelmia ja edistää eu-jäsenvaltioiden välistä yhteistyötä rikollisuutta vastaan.

Asia etenee hitaasti, ja kohta Amir on istunut jo vuoden ranskalaisvankilassa. Eurojustin ruotsalaisjäsen Esther Edh tekee parhaansa, mutta huomaa, että vastassa on poliittisia ja muita intressejä, eikä totuuden esiin kaivaminen välttämättä ole etusijalla.

Ett högre syfte on pelottava kertomus tilanteesta, johon kuka tahansa voi tahtomattaan joutua. Vaikka toimitaan eurooppalaisissa oikeusvaltioissa, ei se välttämättä takaa oikeusturvaa, jos vastassa on liikaa valtaa ja oman edun turvaamista.

[Stockholm: Piratförlaget, 2019]