Malou von Sivers: Hon som hade allt

Sofian isosisko Petra kuolee 26-vuotiaana itsemurhan seurauksena. Petran kuolema on iso sokki, eikä siitä puhuta edes perheen kesken. Hautajaisia tai edes hautapaikkaa ei ole eikä tule, sillä äiti Birgit haluaa vaieta häpeällisestä asiasta.

Sofian ja Petran lapsuudessa perhe elää normaalia keskiluokkaista elämää hyvämaineisella omakotialueella. Isä Birger tekee uraa ja Birgit suunnittelee itselleen lääkärin ammattia. Urahaaveet tyssäävät kuitenkin lasten tuloon, ensin Petra, sitten neljä vuotta nuorempi Sofia ja vielä kuopus Lisa. Elämäänsä pettynyt Birgit alkaa katkeroitua ja kohdistaa kaikki toiveensa ja toteutumattomat unelmansa Petraan muiden tyttöjen jäädessä sivuun äidin huomiosta.

Kun vielä Birgerin työmatkat käyvät yhä pidemmiksi ja epämääräisemmiksi, alkaa Birgit lääkitä pahaa oloaan alkoholilla. Petra kipuilee teini-iässä ja tekee katoamistemppuja. Tilanne muuttuu vakavaksi, kun mukaan tulevat huumeet ja rikollisuus. Petra ajautuu Tukholman kaduille, ja viimein elämä käy ylitsepääsemättömän vaikeaksi.

Viisi vuotta Petran kuoleman jälkeen alkaa Sofia selvitellä, mitä Petran elämässä oikein tapahtui ja miksi hän päätyi traagiseen ratkaisuun. Hän on yhteydessä Amanda-serkkuun, joka oli lapsuudessa läheinen etenkin Petran kanssa. Sofia tuntee edelleen katkeruutta Amandaa kohtaan, mutta toivoo tämän voivan auttaa asian selvittelyssä.

Vähitellen Petran elämän ja kuoleman salaisuudet alkavatkin paljastua. Sofia joutuu kohtaamaan oman lapsuutensa traumat ja tylyn todellisuuden, jossa Birgitin ja Birgerin luomat kulissit sortuvat. Niiden takaa paljastuu pelottavia ja järkyttäviä asioita pohjimmiltaan hyvää tarkoittavien, mutta elämäänsä pettyneiden ihmisten toiminnasta. Pahaa alkaa tapahtua, kun keinot loppuvat ja paineet kasvavat.

[Stockholm: Norstedts, 2022]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *