Malou von Sivers: Mitt hjärtas oro

Malou von Sivers vie lukijansa 1900-luvun alun Tukholmaan ja Uppsalan akateemisiin piireihin. Axel Silversjö on perinyt isänsä firman, jota nyt johtaa menestyksekkäästi. Hän olisi halunnut opiskella matematiikkaa, mutta isä oli ankarasti eri mieltä, eikä päästänyt poikaansa akateemiselle uralle. Isä oli muutenkin tiukka kasvattaja, joka säännöllisesti pieksi poikaansa.

Nyt Axelilla on suomalainen vaimo Edith ja kaksi poikaa, joihin hän ei kuitenkaan saa minkäänlaista suhdetta syntymään, varsinkin kun hän jatkaa isänsä viitoittamalla fyysisen kurituksen tiellä. Perhe asuu isossa talossa vauraalla alueella Tukholman laitamilla. Eräillä päivällisillä Axel tapaa nuoren kirjallisuuden opiskelijan Sara Stenströmin, joka johdattaa hänet kirjojen ja henkisen sivistyksen pariin.

He alkavat tapailla kirjallisten keskustelujen merkeissä, mutta Axel ei paljasta olevansa perheellinen mies. Asia paljastuu Saralle, kun heillä on tapaaminen juna-asemalla, jonne myös Edith lapsien kanssa yllättäen ilmestyy. Sara kokee tulleensa petetyksi ja myös Axel on onneton, koska hän on rakastunut Saraan. Edith on raivona, ja myös Saran vanhemmat yrittävät pitää rakastavaiset erillään.

von Sivers kuvaa hienosti tuon ajan maailmaa ja tapoja. Kertomuksella on yhtymäkohtia kirjailijan oman sukuhistorian kanssa, ja kosketus todellisuuteen lisää tarinan kiinnostavuutta ja aitoutta. Kirja on ensimmäinen osa trilogiaa, joten Axelin ja Saran aloittama tarina tulee saamaan jatkoa.

[Stockholm: Norstedts, 2017]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *