Malou von Sivers: Olycksbarnet

Trilogian toisessa osassa Axel Silversjön toinen vaimo ja elämän suuri rakkaus Sara on kuollut. Axel on yksin kahden lapsensa Matildan ja Edwinin kanssa. Käytännössä huushollia pyörittää kuitenkin palvelustyttö Ingeborg, joka lupasi Saran kuolinvuoteella huolehtia lapsista kuin omistaan. Ingeborg tosin haaveilee pääsevänsä virallisestikin lasten äitipuoleksi ja Axelin vaimoksi.

Axel syyttää pientä Edwiniä Saran kuolemasta, sillä tämä kuoli vain 10 päivää pojan syntymän jälkeen. Hän kohdistaa kaikki isälliset tunteensa Matildaan ja jättää Edwinin täysin huomiotta.

Liikemiehenä Axel tarvitsee vaimon ja löytää sopivan saksalaisesta nuoresta Hedvigistä, joka jättää kotimaansa ja muuttaa Tukholmaan. Ingeborg on asioiden kehityksestä arvattavasti näreissään ja pelkää asemansa puolesta. Myöhemmin kaikki muuttuu, kun Ingeborg tulee raskaaksi, mutta ei suostu aborttiin, jolloin Axel toteaa: tack och adjö.

Hedvig ei viihdy Ruotsissa. Axel tekee konttorilla pitkää päivää, eikä muutenkaan juuri osoita Hedvigille huomiota. Viimein Hedvig pakkaa tavaransa ja lähtee takaisin Saksaan. Viikkojen kuluttua alkaa Axel viimein kysellä vaimonsa perään, ja tämä päättääkin palata, mutta ottaa äitinsä Gertrudin mukaan.

Edwinin tilanne käy vuosien kuluessa yhä tukalammaksi, sillä isä Axel kurittaa häntä säälimättä, eikä perheen muut aikuiset pysty häntä suojelemaan. Matilda on ainoa, joka yrittää poikaa tukea ja lohduttaa. Kunnes yllättäen Axelin poika Hugo (ensimmäisestä avioliitosta) palaa Suomesta uhkaavaa sotaa pakoon. Hugo ymmärtää Edwinin tilanteen ja tunnistaa Axelin käytöksestä oman lapsuutensa traumat. Hän panee vihdoin Axelille kampoihin ja puolustaa Edwiniä.

Pian Hugo kuitenkin muuttaa Amerikkaan paremman tulevaisuuden toivossa. Euroopassa riehuva toinen maailmansota ei juuri vaikuta Silversjön perheen elämään paitsi Gertrudin ja Hedvigin kautta, kun heidän sukulaisensa ja naapurinsa Saksassa joutuvat natsien vainon kohteeksi.

Elämä kuitenkin jatkuu, ja Hedvig ja Axel saavat pari yhteistä lasta. Kirjan loppupuolella Edwin on parikymppinen opiskelija, kun elämä järjestää hänelle seuraavan vastoinkäymisen ja suuren surun.

[Stockholm: Norstedts, 2018]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *