Mons Kallentoft: Djävulsdoften

Malin Fors on poliisi, joka on vuosien varrella kamppaillut monenlaisten ongelmien parissa. Hankalimpana näistä on ehkä ollut alkoholiriippuvuus ja sen aiheuttamat haitat terveydelle ja ihmissuhteille. Pieleen menneen suhteen jälkeen Malin ratkeaa jälleen ryyppäämään, jolloin työnantaja passittaa hänet vieroitukseen ja hoitoon. Forsin mielestä tämä ei kuitenkaan toimi ja hän jättää hoidon kesken. Työnantajan viimeinen tarjous on lähettää hänet ulkoministeriön hommiin Bangkokiin toimimaan jonkinlaisena yhteyshenkilönä paikallisten ja ruotsalaisten viranomaisten välillä.

Bangkokissa Malin jatkaa kuitenkin reipasta yöelämää, mutta näyttäytyy sentään välillä työpaikallakin. Sitten paljastuu ruotsalaisen naisen murha, jota Malin alkaa selvitellä yhdessä paikallisen poliisiin Pimcharnin kanssa. Tulee vielä lisää ruumiita ennen kuin tapaus lopulta ratkeaa. Rikosten taustalla on rahanhimoa, ihmisten hyväksikäyttöä ja oman edun tavoittelua. ”Hur vi rör oss genom våra liv, över världen, vill ha det bättre, och det blir vår undergång.”

Djävulsdoften on laadukasta rikoskirjallisuutta, jonka helposti tunnistaa Måns Kallentoftin kirjoittamaksi, sillä hänellä on varsin tunnistettava kirjoitustyyli. Kerronta on suorasukaista, ja Bangkokin nihkeän kuuma, meluisa ja likainen tunnelma välittyy lukijalle kuin olisi itse paikalla. Meno on paikoin hyvin raakaa ja rujoa, mutta lopussa Malin saa elämänsä sen verran järjestykseen, että päättää palata Ruotsiin ja etsiä ryhtiä ja tarkoitusta elämälleen.

Kallentoftilla on tapana pohjata kirjansa jollekin tietylle teemalle, ja tämä uusin sarja perustuu aisteille. Aiemmissa Fors-sarjoissa teemoina olivat vuodenajat sekä luonnon elementit vesi, maa, tuuli ja tuli. Djävulsdoften on kymmenes kirja, jossa päähenkilönä on Fors. Tätä ennen Kallentoft kirjoitti yhdessä Markus Luttemanin kanssa kolmen kirjan sarjan Zack Hennysta, joista uusin on esitelty tässä.

[Stockholm: Forum, 2016]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *