Mari Jungstedt: Där den sista lampan lyser

12-vuotiaat ystävykset Markus ja Elias viettävät syyslomaa Gotlannissa Markuksen perheen luona. Vanhemmat Veronika ja Peter Adler lähtevät juhliin ja aikovat palata kotiin vasta seuraavana iltana. Isosisko Miranda valtuutetaan huolehtimaan pojista. Miranda karkaa kuitenkin ystäviensä bileisiin ja pojat jäävät kaksin.

Ilta ja yö sujuvat rauhallisissa merkeissä, ja seuraavana aamuna Markus ja Elias lähtevät pyöräretkelle läheiselle kalkkikivirannalle raukkeja ihailemaan.

Kun krapulainen Miranda neljän aikoihin iltapäivällä palaa reissultaan, eivät pojat ole palanneet retkeltään. Hän yrittää soittaa veljelleen, mutta tämän puhelin ei ole päällä. Valon vähetessä marraskuisena iltapäivänä alkaa Miranda huolestua ja tuntea syyllisyyttä jätettyään pojat ilman valvontaa.

Veronikan ja Peterin palattua kotiin etsivät he poikia tontilla ja lähiympäristössä. Kun heistä ei löydy jälkeäkään, ilmoitetaan katoamisesta poliisille, joka välittömästi käynnistää laajamittaiset etsinnät. Tapaus herättää myös median kiinnostuksen, ja tv:n paikallisreportteri Johan Berg haistaa skuupin ainekset ja ryhtyy työhön yhdessä kuvaaja Pia Liljan kanssa.

Tuttu komisario Anders Knutas on vastuussa etsinnöistä, jotka viimein johtavatkin poikien löytymiseen. Tästä varsinainen poliisityö kuitenkin vasta alkaa, ja Knutas joutuu keskittämään kaikki taitonsa ja voimavaransa tapauksen selvittämiseen.

Henkilökohtaisen elämän puolella riittää myös pohdittavaa, sillä eläkeikää lähestyvän komisarion partneri ja kollega Karin on yllättäen raskaana. Knutas ei haluasi lasta, mutta Karin tuntee edelleen syyllisyyttä luovuttuaan teini-ikäisenä tyttärestään ja haluaa jatkaa riskiraskauttaan. Tilanne aiheuttaa myös skismaa Karinin ja kolmikymppisen tyttären Hannan välille juuri kun äidin ja tyttären kauan poikki ollut yhteys on vihdoin saatu varmalle pohjalle.

Tutkimusten edetessä alkaa näyttää siltä, että poikien katoamiseen liittyy jokin suurempikin kuvio. Kun poliisi onnistuu liittämään merestä löytyneen ruumiin samaan vyyhteen, alkaa tapausten ratkaisu vihdoin häämöttää.

Kirja on juuri ilmestynyt myös suomeksi: Viimeisen lampun loisteessa (suom. Katja Salmi).

[Stockholm: Albert Bonniers förlag, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *