Mari Jungstedt: Det förlovade landet

Sara Moberg asuu perheineen Gran Canarialla ja työskentelee toimittajana lehdessä, joka on suunnattu saaren pohjoismaalaiselle väestölle. Kirjan toinen päähenkilö on norjalainen ex-poliisi Kristian Wede, joka toimii norjalais-ruotsalaisessa konsulaatissa yhteyshenkilönä paikallisten ja pohjoismaisten viranomaisten välillä. Kirja on jatkoa dekkarisarjalle, jonka ensimmäinen osa on nimeltään En mörkare himmel (Tummempi taivas, suom. Anja Meripirtti). Aiemmin hän on kirjoittanut useita Gotlannin saarelle sijoittuvia dekkareita.

Erään baari-illan jälkeen löytyy ruotsalainen Linda tapettuna kotoaan. Myöhemmin toinenkin ruotsalaistaustainen henkilö kuolee väkivaltaisesti. Lomakohteessa tapahtuu myös turistibussin räjäytys.

Lomasaaren maisemien ja kanarialaisten tapojen kuvaukset ovat tarkkoja. Jungstedt tavoittaa hyvin suomalaisillekin tutun lomameiningin, jossa alkoholia kuluu ja elämä on huoletonta. Turistien ja paikallisten asukkaiden todellisuuden välistä kahtiajakoa korostavat lomailijoiden välinpitämätön käytös ja paikallisväestön köyhyys ja ahdinko. Tarinassa on myös historiallista syvyyttä, sillä nykypäivän väkivaltaisilla tapahtumilla on perusta saarien itsenäistymispyrkimyksissä.

Kirjan ongelma on kuitenkin laimeahko tunnelma ja yhdentekevät henkilöhahmot, jotka eivät jää mieleen. Jännitystä ei juuri pääse syntymään, ja tarina kulkee vaisuhkosti eteenpäin.

Det förlovade landet ilmestyy suomeksi lokakuussa 2017 nimellä Luvattu maa (suom. Anja Meripirtti).

[Stockholm: Bonniers, 2017]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *