Mari Jungstedt: Det slutna rummet

Tukholmalainen Olivia Wide on järjestämässä miehelleen Simonille 50-vuotisjuhlia perheen kesäpaikalla Gotlannissa. Avioliitossa on omat haasteensa, eikä Olivia ole lainkaan varma yhteiselon jatkumisesta Simonin kanssa. Avioero tuntuu turhan työläältä omaisuuden jakoineen ja muine järjestelyineen. Pariskunnalla on hulppea talo Mälaren-järven rannalla, autot ja veneet sekä loma-asunto Gotlannin lisäksi myös Lapissa. Olivia on tottunut mukavaan ja helppoon elämäänsä Simonin rinnalla, mutta vastikään on miehestä paljastunut seikkoja, jotka saavat Olivian toden teolla puntaroimaan tulevaisuutta.

Juhlat pitää kuitenkin järjestää, ja oheisohjelmaksi Olivia suunnittelee erilaisia retkiä seudun nähtävyyksiin. Yksi niistä on Lummelundan luola, jota Olivia käy ennalta tarkastamassa. Hän osallistuu turistikierrokseen, joka päättyy dramaattisesti hänen kuolemaansa.

Tapausta ei huomata kuin vasta seuraavana aamuna, kun krapulainen luolaopas Elvira esittelee paikkaa päivän ensimmäiselle vierailijaryhmälle. Poliisi saa tiedon tapahtuneesta ja Visbyn komisario Anders Knutas suuntaa kohteeseen yhdessä avopuolisonsa ja kollegansa Karin Jacobssonin kanssa. Knutas lähestyy eläkeikää, eikä Karinkaan ole varsinaisesti töissä, sillä hän odottaa nyt 50-vuotiaana parin ensimmäistä yhteistä lasta. Mielenkiintoisesta keissistä kuultuaan Karin ei kuitenkaan suostu jäämään kotiin odottelemaan, vaan haluaa nähdä paikan ja uhrin omin silmin.

Heti on selvää, että Olivia ei ole kuollut tapaturmaisesti, vaan hänet on tapettu. Luola on kuitenkin suljettu paikka ja kierroksille osallistuneista pidetään kirjaa. Kuinka on mahdollista, että Olivian puuttumista ei kierroksen päätteeksi huomattu? Ja kuinka murhaaja pääsi soluttautumaan turistien joukkoon?

Karin ei malta pysyä poissa töistä, vaan alkaa tehdä omia epävirallisia tiedustelujaan. Hän saakin vihiä eräästä toisesta vuosia aiemmin tapahtuneesta selvittämättömästä kuolemantapauksesta, jonka uhri muistuttaa ulkoisesti Oliviaa. Karin alkaa selvittää, onko tapauksilla jokin yhteys.

Jälleen kerran motiivi tappoon löytyy menneisyydestä. Kun tapahtumien vyyhti alkaa selvitä, paljastuu sen solmuista väärinkäsityksiä ja luuloja, jotka karmealla tavalla vaikuttavat monen ihmisen elämään ja kuolemaan.

Kirja ilmestyy suomennettuna (Petri Stenman) lokakuussa: Suljettu huone.

[Stockholm: Albert Bonniers förlag, 2023]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *