Mari Jungstedt: Ett mörker mitt ibland oss

Poika elää vaikeasti alkoholisoituneen äitinsä kanssa. Päivittäinen elämä on taistelua, kun kotona ei ole ruokaa eikä muutakaan välttämätöntä. Poika yrittää parhaansa mukaan huolehtia äidistään ja itsestään ilman yhteiskunnan apua. Sosiaaliviranomaiset käyvät joskus katsastamassa tilanteen, mutta ilmoittavat aina tulostaan etukäteen, joten äiti pystyy skarppaamaan hetken verran, eikä aihetta toimenpiteisiin löydy.

Lohtua pojan elämään tuo maaseudulla asuva pariskunta, joiden luona poika saa ruokaa ja huolenpitoa. Tulevaisuus näyttääkin varovaisen toiveikkaalta, ja poika alkaa suunnitella itsenäistä elämää omillaan.

Elämä (tai kuolema) järjestää kuitenkin karmean yllätyksen, joka romuttaa pojan unelmat ja haaveet julmalla tavalla.

Vuosia myöhemmin suositun Gotland runt -purjehduskilpailun yhteydessä saaren itärannikolta löytyy miehen ruumis. Kuollut paljastuu Tobias Strömiksi, joka katosi matkalla työpaikaltaan ravintolasta kotiin.

Tuttu komisario Anders Knutas ryhtyy tutkimaan murhaa. Yksityiselämässään hänellä on ongelmia, sillä suhde kollega Karinin kanssa on tauolla Andersin palattua hetkeksi ex-vaimo Linen luokse. Karin haikailee tahollaan Andersin perään, mutta ei ole vielä antanut anteeksi miehelle.

Kun Karin kohtaa charmantin purjehtijan Joel Kjellmanin, on hän Andersin harmiksi valmis virittelemään uutta ja kiinnostavaa suhdetta tämän kanssa.

Mari Jungstedt on kirjoittanut dekkarijuonen taakse taustakertomuksen, joka luo vaimeasti ahdistavan ja surumielisen vireen koko kirjalle. Matalapaineiseen tunnelmaan sopii hyvin sympaattisen Andersin kamppailu yksinäisyyden ja vanhenemisen kanssa. Gotlantilainen miljöö ja taitava henkilöhahmojen kuvaus tekevät tarinasta sujuvan ja kiinnostavan.

Suomeksi: Pimeys keskellämme (suom. Emmi Jäkkö).

[Stockholm: Albert Bonniers förlag, 2018]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *