Maria Adolfsson: Nödvändigt ont

Karen Eiken Friis on 2-vuotiaan Selma-tytön äiti ja elää yhdessä lapsen isän Leo Friisin kanssa. Päällisin puolin kaikki on hyvin, mutta pinnan alla vaanivat edelleen muistot entisestä elämästä Britanniassa. Työ poliisina pitää onneksi ajatukset tiiviisti nykyhetkessä, kunnes uuden poliisipomon Hans Jangelin oudot vihjailut saavat Karenin pois tolaltaan. Poliisihommat on kaikesta huolimatta hoidettavana ja Jangel määrää Karenin tutkimaan uutta keissiä: taiteilija Raymond Osse on kadonnut.

Eksentrinen kuvataiteilija on poistunut kotoaan, eikä hänen olinpaikastaan ole tietoa. Karen lähtee paikan päälle haastattelemaan Ossen perhettä, joka onkin kokoonpanoltaan melko epäsovinnainen. Isosta talosta löytyvät Ossen ensimmäinen vaimo Katherine ja heidän poikansa Max. Max on hälyttänyt äitinsä paikalla, vaikka tämä on jo uusissa naimisissä. Toinen vaimo Sandra sen sijaan asuu edelleen Ossen talossa, vaikka pariskunta on eronnut jo vuosi sitten. Heillä on myös yhteinen tytär Kayn, jonka syntymään Katherinen ja Raymondin liitto kaatui. Perheen täydentää Raymondin uusi nuori ja vähän säikky tyttöystävä Iselin.

Kenelläkään ei tunnu olevan mitään kerrottavaa Raymondin liikkeistä tai aikomuksista. Karen yrittää parhaansa mukaan selvitellä, liittyykö katoamiseen rikos, vai onko Osse häipynyt omasta halustaan.

Tutkinta saa uutta vauhtia, kun Ossen käyttämä auto löydetään eräältä rannalta. Miehestä ei näy jälkeäkään, vain tyhjä viskipullo etupenkillä. Aletaan epäillä taiteilijan joutuneen veden varaan ja hukkuneen. Ruumista ei etsinnöistä huolimatta kuitenkaan löydy. Itsemurhateoria ei vakuuta perheenjäseniä, ja kohta jo löytyykin viitteitä siitä, että tapaukseen liittyisi rikollista toimintaa.

Tarina etenee melko verkkaista vauhtia. Jouluvalmistelut painavat päälle Doggerlandissa. Leo pelastaa koiran asunnottoman päihteidenkäyttäjän luota ja ottaa koiran hoitaakseen Karenin vastusteluista huolimatta. Karenin kauan kateissa ollut sisko Helena saa kirjeen, joka aiheuttaa hässäkkää, ja huolta aiheuttaa myös Karenin ystävien Eirikin ja Koren suhde. Karen pelkää, että pariskunta on eroamassa, ja ahdistuu tilanteesta.

Vähitellen Ossen tapauksen tutkimukset sähköistyvät, ja lopulta Karen huomaa vastassaan olevan murhaajan ase kourassa.

Nödvändigt ont on jo kuudes osa Doggerland-sarjassa ja se ilmestyy suomeksi: Välttämätön paha (suom. Terhi Vartia) toukokuussa 2024.

[Stockholm: Wahlström & Widstrand, 2023]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *