Maria Sveland: Bitterfittan 2

Kitkerä narttu on palannut! Kymmenen vuotta sitten julkaistu Bitterfittan kertoi Sarasta, joka jätti miehensä ja pienen lapsensa kotiin ja lähti lomalle Teneriffalle pohtimaan asioita. Nyt Saran tarina jatkuu: lapsia on jo kolme ja avioliitto Johanin kanssa hajonnut.

Sara ei oikein tiedä mitä elämältään haluaa, ja aika kuluu. Hänen elämänsä on kahtiajakoista, joka toinen viikko hän asuu yksin, tekee töitä ja tapaa ystäviään. Joka toisen viikon hän viettää perhe-elämää yhdessä lastensa kanssa. Naapurissa asuu viisas ja vahva yli 70-vuotias Edith, jonka kanssa Sara ystävystyy. Uusia miehiäkin löytyy, mutta mikään suhde ei kuitenkaan tunnu kestävän.

Tarinassa on paljon keskusteluja, joihin Sveland lataa sisältöä ja tarkkaa pohdintaa. Kiinnostavimmillaan teksti pureutuu syvälle vakaviin ja ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin aiheisiin, kuten patriakaalisuuteen ja tasa-arvoon. Huomion kohteena on erityisesti eronneen naisen asema ja miten ympäristö yhä luokittelee avioliitossaan epäonnistuneen naisen. Sara kokee, että häntä pidetään asemansa ja painoarvonsa menettäneenä eron takia, vaikka välit ex-mieheen ovat hyvät eivätkä lapsetkaan tunnu kärsivän.

Päällimmäisenä kirjasta jää mieleen ajatus, että onnellisuutta ei voi laskea kenenkään muun ihmisen vastuulle, vaan jokaisen pitää omasta sisimmästään löytää lohtu elämän vaikeuksissa.

[Stockholm: Leopard Förlag, 2017]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *